Ekonomické informace 10. 8. 2006

Naše měna opět láme rekordy. Prudké výkyvy letošního počasí znehodnotily velkou část úrody obilí. České aerolinie kvůli drahé ropě od poloviny srpna znovu zvýší palivový příplatek. Američané sice stále více vydělávají, přestávají ale utrácet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Naše měna opět láme rekordy. Včera se k euru dostala na historicky nejsilnější hodnotu 28,08 koruny a na rekordně vysokých úrovních se držela i vůči dolaru, který se prodával za méně než 21,80.

Korunu podporují v posilování především dobré výsledky zahraničního obchodu i celé ekonomiky, a protože našemu hospodářství by se mělo dařit i dále, měla by naše měna dlouhodobě posilovat. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla to ale neznamená, že se musí zhodnocovat i v nejbližších týdnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Posilování koruny

Prudké výkyvy letošního počasí znehodnotily velkou část úrody obilí, a to může hlavně drobným zemědělcům způsobit existenční problémy, varuje Agrární komora. Chce proto vládu požádat o částečnou kompenzaci vzniklých ztrát. Ministerstvo zemědělství ale zatím neví, jestli zemědělcům náhrady škod vyplatí. Rozhodne se teprve poté, co bude mít k dispozici statistické údaje o rozsahu škod, které letošní rozmary počasí na polích napáchaly.

Slévárenské podniky se chtějí právně bránit proti škodám způsobeným nedávným výpadkem dodávek elektrické energie, a to i přesto, že podle energetického zákona při vyhlášení stavu nouze nemají na náhradu vzniklých škod nárok. Jak budou podniky společně postupovat, Svaz sléváren ještě neví, zvažuje ale například podání žaloby na neznámého pachatele.

České aerolinie od poloviny srpna znovu zvýší palivový příplatek. Důvodem jsou rychle rostoucí ceny ropy, které se momentálně pohybují kolem 78 dolarů za barel. S vyššími příplatky musí cestující počítat od 15. srpna. O kolik jim letenky kvůli zvýšeným příplatkům podraží, upřesňuje mluvčí ČSA Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Palivové příplatky

Podobné navýšení palivových příplatků tento týden oznámily i některé další letecké společnosti, například Air France nebo KLM.

Američané sice stále více vydělávají, přestávají ale utrácet. Americká centrální banka totiž v uplynulých dvou letech nepřetržitě zvyšovala úrokové sazby, výrazně tak zdražila úvěry a lidé ve Spojených státech začali méně nakupovat. To se znatelně projevilo v nižších ziscích maloobchodních řetězců.

Přestože se nám americký trh může zdát vzdálený, jeho stagnace může ovlivnit i ceny evropských akcií. Nezájem amerických spotřebitelů totiž podle Romana Koděry ze společnosti Patria Direct může ohrozit evropské firmy, které mají právě v zámoří největší odbyt.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Koděra: Nezájem amerických spotřebitelů

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme