Ekonomické informace 10. 8. 2007

Stále více firem žádá o dotace přes internet. Ceny obilí, mléka a masa půjdou podle zemědělců do konce roku ještě nahoru. Zdražovat chtějí i pekaři. Státní finanční instituce západního světa v čele s Evropskou centrální bankou začaly včera zasahovat proti panice na peněžních a úvěrových trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: www.jidlo-piti-ziti.cz

Stále více společností využívá možnosti žádat o dotace z Operačního programu podnikání a inovace přes internet. Podnikatelé využívají toho, že mohou žádost podávat 24 hodin denně. Už při prvním vyplnění formuláře systém automaticky zjistí, zda zadali všechny potřebné údaje správně a také zda mají na tuto dotaci nárok - vysvětlila mluvčí Czech Investu Lucie Králová.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Králová: Žádost o dotace přes internet

Ceny obilí, mléka a masa půjdou do konce roku ještě nahoru. Tvrdí to zemědělci. Zdražení připravuje i druhá nejvýznamnější mlékárna u nás - společnost Olma. Její obchodní ředitel Jan Vařeka říká, že ceny rostou výrazně jak na výstupu, tak na vstupu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vařeka: Olma chystá zdražení

Zdražovat chtějí i pekaři. A to až o čtvrtinu. Obyčejný chléb by mohl stát 25 korun. Pekárny tlačí na obchodníky a snaží se prosadit vyšší ceny, obchodní řetězce se ale zatím brání. Zdražení například plánuje i druhá největší pekárenská skupina u nás - Penam. Potvrdila to její mluvčí Radmila Rochovanská.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Rochovanská: Pekárna Penam zvedne ceny

Státní finanční instituce západního světa v čele s Evropskou centrální bankou začaly včera zasahovat proti panice, která zachvátila peněžní a úvěrové trhy. Ty už pár dní podléhají obavám z rostoucích ztrát na americkém trhu rizikových hypoték. Včera navíc zažily otřes, když největší francouzská banka BNP Paribas dočasně uzavřela tři své investiční fondy.

Zpráva vyvolala prudký růst úroků na evropském peněžním trhu, srazila kurzy akcií a způsobila propad cen ropy a dalších komodit. Brzy poté se začaly objevovat informace o dalších dopadech krize amerických hypoték na evropský finanční sektor. V této situaci zasáhla Evropská centrální banka. Napumpovala na trh rekordní jednorázovou sumu - téměř 95 miliard eur.

Naposledy srovnatelné množství peněz uvolnila po teroristických útocích z 11. září 2001. K akci Evropské centrální banky se připojila Kanadská centrální banka. Ta navíc uvedla, že spolupracuje s dalšími ústředními bankami. Jejich intervence na finančních trzích by mohly přijít v pátek.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme