Ekonomické informace 10. 9. 2003

Strakonice zřejmě budou moci koupit místní pivovar. Spory s Nomurou kvůli bývalé IPB nemá jen český stát, ale také ČSOB. Mise české administrativy a podnikatelů do Egypta slaví první symbolický úspěch. Vláda projedná návrh kroků, které by měly bránit korupci na katastrálních úřadech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo

pivo | Foto: Jana Balounová

Město Strakonice zřejmě bude moci koupit místní pivovar. Ten je společně s Budvarem posledním státním pivovarem v jižních Čechách. Ministr financí Bohuslav Sobotka doporučí vládě, aby Strakonický pivovar, který funguje už 354 let, získalo město.

Spory s Nomurou kvůli bývalé IPB nemá jen český stát, ale také ČSOB. Ta na japonské bance požaduje u soudu 12 až 24 miliard korun. Člen představenstva Jan Lamser říká, že se tento výtěžek stane příjmem státu. Úspěchem při uplatňování svých nároků si je podle Lamsera ČSOB celkem jistá.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Lamser: ČSOB - Nomura

Mise české administrativy a podnikatelů do Egypta slaví první symbolický úspěch. Naše firmy postaví v Egyptě cukrovar za více než dvě a půl miliardy korun. Kontrakt s egyptskými partnery podepsali zástupci Technoexportu. Jeho generální ředitel Josef Cílek vysvětlil, že cukrovar zpracuje denně 7 tisíc tun řepy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Cílek: Cukrovar v Egyptě

Možnost dodávek do Egypta projednává také Aero Vodochody. L-159 by ale zřejmě nabízelo za nižší cenu, protože jak vysvětlil ministr průmyslu Milan Urban, šlo by o kompenzaci za staré nekvalitní dodávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: L-159 jako kompenzace

Pro Aero by jakýkoli kontrakt znamenal úspěch, protože je pro něj důležitý každý stát, který letouny koupí.

Ceny benzínu v minulém týdnu opět mírně vzrostly. Nejvíce pohonné hmoty podražily na jihu Moravy, zlevnily naopak v Praze. I když tam zůstávají tradičně nejvyšší. Přestože cena ropy na světových trzích významně klesla, Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum si myslí, že pohonné hmoty u nás budou ještě zdražovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Ceny benzínu

Ministerstvo financí chce o rok prodloužit snížení silniční daně pro automobily, které méně poškozují životní prostředí. Návrh dnes projedná vláda.

Zamyslí se také na návrhem kroků, které by měly bránit korupci na katastrálních úřadech. Za rychlejší zápis do katastru, který je potvrzením vlastnictví nemovitosti, je řada lidí ochotna dát úředníkům úplatek. A také některé firmy slibují, že urychlené zapsání domu, bytu nebo pozemku zprostředkují. Takovému jednání by podle mluvčího ministerstva zemědělství Martina Severy měla navrhovaná opatření zabránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Korupce na katastrálních úřadech

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme