Ekonomické informace 11. 1. 2002

Hovoříme o prognóze vývoje světové ekonomiky, kterou vypracovala OSN, a o nabídkách zájemců o Český Telecom. Dalším bodem je propouštění zaměstnanců bankovních domů. Jen Česká spořitelna se loni rozloučila s 2175 pracovníky. Stranou nezůstává diskuse o možnosti padělání nové evropské měnové jednotky. Informuje o tom zpravodaj Českého rozhlasu v Moskvě Petr Voldán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní přepážka

bankovní přepážka | Foto: Michal Krumphanzl

Světová ekonomika se letos zvedne jen o půldruhého procenta. Podle čerstvého odhadu OSN by měly Spojené státy oživit na jedno a čtvrt procenta, zatímco Japonsko zřejmě čeká prohloubení poklesu na 1,25 procenta. Zpomalit by se měl i růst Evropské unie - na jedno a půl procenta. Naopak oživení čeká země střední a východní Evropy, a to o 3 procenta.

Prognozu komentuje Miroslav Singer, ředitel pro restrukturalizace společnoti Pricewaterhouse Coopers ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Singer: Světová ekonomika

Nového vlastníka Telecomu by měl ministr financí Jiří Rusnok oznámit vládě do konce března. Poradenská firma J.P. Morgan dostala celkem osm předběžných nabídek na koupi firmy. Předložené dopisy ale představují zájem více než osmi společností, protože několik nabídek předložila konsorcia tvořená několika firmami. Jejich jména ale mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková nesdělila.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Privatizace Telecomu

Stát nabízí svých 51 procent akcií Telecomu. Dalších 27 procent mohou zájemci získat od strategického partnera, konsorcia TelSource, které z Telecomu odchází. Podle neoficiálních informací má mezi zájemci být Deutsche Telekom, dceřiná firma France Télécom Orange, a aliance britské CVC Capital Partners s americkou Spectrum Equity Partners.

Česká spořitelna za celý minulý rok propustila 2175 lidí. Jak potvrdila mluvčíČeské spořitelny Klára Gajdušková, propouštění bude pokračovat i letos.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Gajdušková: Propouštění v ČS

Zaměstnanců se zbavovaly i další finanční ústavy. Komerční banka na konci loňského roku zaměstnávala o 1800 lidí méně, ČSOB loni propustila přesně 1000 osob.

Společnost SENA Corporation, která v závěru loňského roku koupila zadlužený masokombinát Martinov, vykáže za rok 2001 ztrátu. Tržby přesáhly podle předběžných výsledků hodnotu jedné miliardy a jednoho miliónu korun. Jak informovala mluvčí společnosti Eva Kijonková, o rok dříve, tedy v době kdy SENA teprve zahajovala projekt revitalizace masokombinátu, byly její tržby zhruba 160 miliónu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: SENA ve ztrátě

Žádost o dotaci ze státního rozpočtu na podporu regenerace panelových sídlišť musí obce podat ministerstvu pro místní rozvoj do 15. dubna 2002. Kompletní žádost předá obec prostřednictvím příslušného krajského úřadu a jeho stanoviska. Podrobnější informace lze získat na internetových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj www.mmr.cz.

S příchodem EURA se množí diskuse o možnostech jeho padělání. Pozadu v~tomto směru nezůstane ani Rusko, i když se tam zatím EURO oficiálně potýká při zavádění do finančních operací s řadou potíží. Podrobnosti má náš moskevský zpravodaj Petr Voldán.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Voldán: Padělané euro

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme