Ekonomické informace 11. 1. 2006

Plynárenská společnost RWE Transgas převedla přepravu zemního plynu na nově utvořenou přepravní firmu RWE Transgas Net. V Česku loni vzniklo nejméně nových firem za posledních pět let. Vstup mobilních operátorů do sdružení SOLUS, které provozuje registr dlužníků, je podle Hany Marvanové porušením zákona o ochraně osobních údajů. ČEZ má šanci získat tepelnou elektrárnu ve Varně. Evropská komise schválila další dva české projekty z oblasti infrastruktury a životního prostředí, na které poskytne příspěvek z Fondu soudržnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Plynárenská společnost RWE Transgas převedla na začátku roku přepravu zemního plynu na nově vzniklou přepravní firmu RWE Transgas Net. Ta nyní zabezpečuje přepravu zemního plynu pro české zákazníky, tranzit plynu do zahraničí a provozuje i podzemní zásobníky plynu. Firma RWE Transgas už tedy přepravu plynu nezajišťuje a na trhu funguje pouze jako obchodník s plynem. Proč se původní provozovatel přepravní soustavy a zároveň dodavatel plynu rozdělil na dva samostatné firmy, vysvětluje mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Chalupský: Změny na trhu s plynem

V Česku loni vzniklo 53 a půl tisíce nových firem. Jak vyplývá z databáze společnosti Creditinfo - Firemní Monitor, je to nejméně za posledních pět let, a proti roku 2004 jde o více než třetinový propad. Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek to zdůvodňuje špatným podnikatelským prostředím u nás, mimo jiné nepřehlednou legislativou a náročnou administrativou.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Podnikatelské prostředí v Česku

Vstup mobilních operátorů Eurotel, Oskar Vodafone a T-Mobile do sdružení SOLUS, které provozuje registr dlužníků, je porušením zákona o ochraně osobních údajů. Zjistila to advokátka Hana Marvanová, a podala proto Úřadu pro ochranu osobních údajů podnět k šetření.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Marvanová: SOLUS vs. ochrana údajů

ČEZ má šanci získat tepelnou elektrárnu ve Varně. V privatizačním tendru předložil až druhou nejlepší nabídku, vítěz soutěže, ruská společnost Unified Energy System ale ze soutěže odstoupila. ČEZ podle své mluvčí Evy Novákové zatím oficiální sdělení z Bulharska nedostal.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: ČEZ má šanci v Bulharsku

Evropská komise schválila další dva projekty z oblasti infrastruktury a životního prostředí u nás, na které z Fondu soudržnosti poskytne 2 miliardy 600 milionů korun. Jak připomíná mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová, příspěvek z EU představuje 61 procent uznatelných nákladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Burketová: Peníze z Fondu soudržnosti

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme