Ekonomické informace 11. 10. 2001

Vláda schválila poplatek za odběr minerální vody z přírodního zdroje ve výši tří korun za metr krychlový. Kabinet podepíše s Českým telecomem smlouvu o zajištění komunikační infrastruktury veřejné správy. Měsíc září byl pro akciové trhy nejhorší za posledních 14 let. Po více než třech letech končí spor o hutní komplex části bývalé Poldovky v Kladně-Dříni. Mlékárna Kunín zdražila své výrobky až o 10 procent. Pokuta až 72 miliony eur hrozí automobilce Daimler Chrysler.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda schválila poplatek za odběr minerální vody z přírodního zdroje ve výši tří korun za metr krychlový. Do státního rozpočtu by tak mělo přitéci asi 6 milionů korun. Podle ministra Karla Březiny by poplatek neměl vést k velkému zdražení balené vody.

Březina také informoval o tom, že kabinet podepíše s Českým telecomem smlouvu o zajištění komunikační infrastruktury veřejné správy. Sjednocením poskytovatele této služby, kterou si dosud jednotlivé úřady objednávaly samy, se podle Březiny uspoří státní peníze i na telekomunikačních poplatcích.

Český Mobil začal jednat s Českým telekomunikačním úřadem o zapojení do 1. stupně výběrového řízení na licence UMTS. Původně se tendru nechtěl účastnit.

Ruská federace zaplatí České republice 3,5 miliónu dolarů, tedy zhruba 130 miliónů korun za výstavbu mezinárodního plynovodu v dobách socialismu. Vyplývá to z vypořádání takzvaných Jamburských dohod.

Měsíc září byl pro akciové trhy nejhorší za posledních 14 let. Majetek fondů sdružených v Unii investičních společností klesl o více než 4 miliardy na 62 miliard korun. Podle mluvčí unie Šárky Koudelkové je pokles majetku dán dvěma faktory.

Po více než třech letech končí spor o hutní komplex části bývalé Poldovky v Kladně-Dříni. Prodej areálu dosud blokovaly žaloby německé společnosti. Ta teď od žalob upustila. Zjistil to náš spolupracovník Ladislav Pavlík.

Mlékárna Kunín zdražila své výrobky až o 10 procent. Důvody vysvětluje obchodní ředitel Jiří Klos.

Přes 60 miliónů lidí v EU - tedy 18 procent - žije v bídě, nebo jim bída hrozí. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise. Podle ní spadají do kategorie "relativní bídy" všichni lidé, kteří žijí pod hranicí 60 procent průměrného příjmu v dané zemi. Nejlépe je na tom Dánsko s osmi procenty a nejhůře Portugalsko s 23 procenty obyvatel v této skupině. Pod hranicí 15 procent jsou Finsko, Švédsko, Nizozemsko, Rakousko, Německo a Belgie. Více než pětina chudého obyvatelstva je v Řecku, v Portugalsku a v Británii, která má z tohoto hlediska podstatně horší "skóre" než třeba Španělsko. Ze zprávy také vyplývá, že neexistuje přímá úměra mezi sociálními výdaji na hlavu a mírou chudoby v zemi.

Pokuta až 72 miliony eur hrozí automobilce Daimler Chrysler. Proč? O tom informuje bruselský zpravodaj Radiožurnálu Milan Fridrich.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme