Ekonomické informace 11. 10. 2002

České dráhy dluží tuzemským železničním opravnám více než 800 miliónů korun. Prodej nových vozů na našem trhu poklesl oproti loňsku o 4 a půl procenta. Zato autobusy se prodávají dobře - společnost Karosa Vysoké Mýto zvýšila za prvních devět měsíců letošního roku prodej o 26 procent. Investiční společnost Atlantik finanční trhy má zájem o koupi státního podílu v Plzeňské Škodě holding.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

České dráhy dluží tuzemským železničním opravnám více než 800 miliónů korun. Některé z těchto společností se proto dostaly do kritické finanční situace. Potvrdil to i ředitel železniční opravny a strojírny Pars nova Tomáš Ignačák. Právě této společnosti by totiž měly České dráhy zaplatit téměř 200 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Ignačák: Železniční opravny

780 zaměstnanců opraven Pars nova proto nedostane mzdy za září v termínu.

Český statistický úřad dnes zveřejní indexy cen průmyslových výrobců za září. Podle analytičky Heleny Horské z České spořitelny by měly být podobné jako v srpnu. V porovnání s zářím roku 2001 se ale pravděpodobně sníží, a to o 9 desetin procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Indexy cen prům. výrobců

Evropská centrální banka nechce měnit svůj dosavadní postoj, podle něhož ani ve zrychlujícím se ekonomickém útlumu není nutné, aby pomáhala ekonomice eurozóny volnější měnovou politikou. Důležitější je rozpočtová disciplína jednotlivých států. Včera to prohlásil prezident Evropské centrální banky.

Letos kupujeme méně nových automobilů než loni. V porovnání s prvními devíti měsíci minulého roku jich dovozci a domácí výrobci prodali o 4 a půl procenta méně. Podle ekonoma ČSOB Josefa Kovalovského byl nejmenší zájem o nové vozy v srpnu, tedy během povodní.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kovalovský: Kupujeme méně aut

Zato autobusy se prodávají dobře. Společnost Karosa Vysoké Mýto zvýšila za prvních devět měsíců letošního roku prodej o 26 procent. Vyvezla 877 autobusů, což znamená nárůst exportu 54 procent. Jak říká ředitel podniku Rudolf Černý, většina zákazníků Karosy je z Evropské unie, zanedbatelné nejsou ale ani východní trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Černý: Karosa

Investiční společnost Atlantik finanční trhy má zájem o koupi státního podílu v Plzeňské Škodě holding. Zatím ale koupila firmu ČSAD České Budějovice. Její autobusy jezdí hlavně v okresech Písek, Český Krumlov a Prachatice. Jak potvrdil předseda představenstva Atlantik finanční trhy Miloslav Vyhnal, 53 procentní balík akcií stál téměř 180 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Vyhnal: Atlantik finanční trhy

Na závěr varování auditorské společnosti KPMG: Dejte si pozor na podvodníky na internetu. Objevuje se totiž stále více podvodných e-mailů, které už u nás sice před časem byly, teď jich je ale mnohem více. Jde o Nigerijský projekt označený číslem 419. KPMG registruje, že mnozí příjemci takových e-mailových zpráv se dali oklamat a s vidinou tučného zisku zaplatili zálohy. Tím přišli o peníze a dostali se do velkého rizika dalších útoků podvodníků. Takže si dejte pozor!

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme