Ekonomické informace 11. 10. 2004

V Brně dnes začíná mezinárodní veletrh Invex. Jeho hitem má být vize digitální domácnosti. Ale také vysokorychlostní připojení k internetu a nové počítačové hry. Ty budou mít na výstavišti samostatnou sekci. Jak říká manažer veletrhu Tomáš Uherek - vyvrchodlení doprovodných akcí bude finále mistrovství republiky v počítačových hrách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plakát Invexu 2003

plakát Invexu 2003 | Foto: BVV
Přehrát

00:00 / 00:00

T. Uherek: Invex

Můžete tam možná dnes i členy vlády. Kabinet má totiž v Brně výjezdní zasedání a ministři plánují, že se na Invex podívají.

Jinak ovšem bude vláda jednat například o zdražení tabákových výrobků. Krabička cigaret by měla od dubna stát v průměru asi o 6 korun víc. Předpokládá to návrh zákona, kterým se má zvýšit spotřební daň na tabák. Radek Němeček z tiskového odboru ministerstva financí říká, že to po nás žádá Evropská unie, takže dubnové zdražení bude jen prvním krokem.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Cigarety

Ačkoli minulý měsíc lehce klesla nezaměstnanost, stále je bez práce 530 tisíc lidí. Jednu z cest, jak tuto tristní situaci zlepšit, bude hledat i dnes začínající konference s názvem Flexibilní pracovní síla na trhu práce. Zaměří se na automobilový průmysl a jeho potřebu pracovníků a také na praktické dopady nového zákona o zaměstnanosti Význam konference vysvětlila mluvčí pořádající agentury CzechInvest Jana Studničková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Studničková: Konference

V Nigérii, která patří k největším světovým vývozcům ropy, dnes začne generální odborová stávka. Čtyřdenní stávka protestuje proti stoupajícím cenám pohonných hmot v zemi. Právě výhrůžky odborářů a ohrožení těžby v Nigérii patřily v minulých dnech k důvodům, proč se cena ropy na světových trzích vyšplhala přes třiapadesát dolarů za barel.

Nutno ovšem říci, že Nigérie sice disponuje rozsáhlými ložisky ropy, musí ale ročně dovážet benzin a naftu za dvě miliardy dolarů, protože čtyři domácí rafinerie nejsou schopny uspokojit poptávku.

Už za půl hodiny odstartuje v Polsku privatizace tamní největší banky. Státní peněžní ústav PKO je obdobou České spořitelny. Má největší síť poboček a poskytuje služby největší skupině drobných klientů. Polský Fond národního majetku chce prodat 30% akcií banky a téměř 60% podíl si zatím ponechá. Jak dodává náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, akcie si mohou koupit jak velcí domácí a zahraniční investory, tak také malí střadatelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Akcie PKO

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme