Ekonomické informace 11. 10. 2006

Cukrovarům v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci hrozí uzavření. Na Žatecku vzniknou v příštích měsících tisíce nových pracovních míst. Zahraniční investoři u nás mají problémy s hledáním zaměstnanců - chybějí hlavně vysokoškolsky vzdělaní odborníci v technických oborech. Zájem o nová osobní auta se v Česku neustále snižuje; jejich prodej od začátku roku klesl téměř o další čtyři procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cukr

cukr | Foto: Jan Rosenauer

Cukrovarům v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci hrozí uzavření. Tento krok zvažuje jejich majitel, cukrovarnická skupina Eastern Sugar. Důvodem je reforma cukerního pořádku v Evropské unii, která počítá se snížením celkové produkce cukru a jeho exportu. Eastern Sugar proto podle generálního ředitele Matthewa Trillinga nevidí pro své závody ve střední Evropě ekonomickou budoucnost. V Česku, na Slovensku a v Maďarsku zaměstnává asi 800 lidí.

Na Žatecku vzniknou v příštích měsících tisíce nových pracovních míst. Japonské firmy IPS Alpha a Hitachi, které nedávno přišly do žatecké zóny Triangle, totiž začínají nabírat nové zaměstnance. Pracovní příležitost u japonských investorů podle Radka Juklíka z agentury CzechInvest najdou lidé nejrůznějších profesí.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Juklík: Investoři na Žatecku

Zahraniční investoři u nás mají problémy s hledáním zaměstnanců. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla chybějí hlavně vysokoškolsky vzdělaní odborníci v technických oborech, o které je přitom na trhu práce největší zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Míl: Problémy s hledáním zaměstnanců

O tom, jak by se počty studentů měly zvýšit a co by měli absolventi technických univerzit trhu nabídnout, se bude dnes debatovat na konferenci Fóra průmyslu a vysokých škol v Brně.

Češi si oblíbili nákupy přes internet. Za posledních 12 měsíců se počet zákazníků zdvojnásobil. Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, největší zájem mají o elektroniku, knihy, časopisy, učebnice a nákup vstupenek.

Zájem o nová osobní auta se u nás neustále snižuje. Od začátku roku jejich prodej klesl téměř o další čtyři procenta, a navázal tak na loňský propad. Podle tajemníka Svazu dovozců automobilů Pavla Tunkla to ale neznamená, že by lidé na nová auta neměli. Kupují ale spíše auta, která spadají do kategorie lehkých užitkových vozů. Ty jsou totiž zejména pro podnikatele mnohem výhodnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Tunkl: Nákup aut

Ministři zemí Evropské unie schválili plán maďarské vlády na ozdravení veřejných financí pomocí rozpočtových úspor a zvýšených daní. Maďarský deficit je nyní nejvyšší v celé Evropské unii. Ministři také vyzvali Budapešť, aby neváhala se zaváděním plánovaných reforem veřejné správy, zdravotnictví, školství a důchodového systému.

Pašeráci čínského česneku způsobují Evropské unii každý rok škody za 60 milionů eur. Podle evropského Úřadu pro boj s korupcí je česnek třetí nejčastěji pašovanou zemědělskou komoditou ze zemí mimo Unii. Roční kvóta na dovoz česneku z Číny je 13.000 tun. Čínské možnosti jsou ale obrovské a vzhledem k nízkým výrobním nákladům dosahují pašeráci pohádkových zisků.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme