Ekonomické informace 11. 10. 2007

Odbory požadují pro příští rok růst platů minimálně o sedm procent. Státní rozpočet skončí zřejmě letos s deficitem 81 miliard korun. Českým uzenářům hrozí komplikace při používání tradičních názvů některých uzenářských výrobků. Moravské naftové doly získaly kontrolní balík akcií ve dvou ruských ropných společnostech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Rádio Praha

Růst platů minimálně o sedm procent požadují pro příští rok odbory. Jak píšou Hospodářské noviny, žádají tedy stejnou částku, o jakou se mzdy zvýšily na přelomu loňského a letošního roku. Příští rok má být inflace vyšší než 5 procent, odboráři proto požadují ještě několik procent navíc. Inflace růst reálných mezd snižuje. Člen bankovní rady centrální banky Vladimír Tomšík řekl, že jako maximální strop vidí osmiprocentní zvýšení platů. Růst produktivity práce se podle něj nezrychluje a podniky nebudou mít peníze, ze kterých by svým zaměstnancům vynahradily dopady vládní reformy veřejných financí.

Státní rozpočet skončí zřejmě letos s deficitem 81 miliard korun. To je asi o deset miliard méně, než plánovalo ministerstvo financí. Důvodem je lepší ekonomická situace a tedy vyšší výběr daní. Uvedl to ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že jde o předběžný odhad, který se bude po zbytek roku zpřesňovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: Státní rozpočet

Českým uzenářům hrozí komplikace při používání tradičních názvů některých uzenářských výrobků. Mimo jiné špekáčků, kabanosu nebo spišských párků. Slováci a Poláci totiž požádali Evropskou unii o ochranné známky některých uzenin, které se vyrábějí i v Česku. Výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina ale Radiožurnálu prozradil důvody, proč Česko při jednání o výše zmíněných tradičních názvech vznáší námitky. Proto také naše země o registraci nepožádala.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Katina: Ochranné známky uzenin

Moravské naftové doly získaly kontrolní balík akcií ve dvou ruských ropných společnostech. Česká firma, jejímž 36 procentním akcionářem je skupina KKCG, plánuje další investice na ruském trhu. Podrobnosti o převzatých ruských podnicích přidává mluvčí skupiny Daniel Plovajko.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Plovajko: Investice na ruském trhu

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme