Ekonomické informace 11. 11. 2005

Válcovny plechu ve Frýdku-Místku zavřou provoz Válcovna za tepla. Společnost Industrial Group Holding Karla Komárka koupila 50 procent akcií strojírenské společnosti Vítkovice Holding. Společnost DHL a agentura CzechTrade předaly ceny nejlepším vývozcům. Do Prahy přišla jedna z nejstarších evropských rodinných bank - Sal. Oppenheim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Válcovny plechu ve Frýdku-Místku zavřou provoz Válcovna za tepla. A to přesto, že část tohoto závodu vyhlásilo Ministerstvo kultury za kulturní památku. Neudělalo ale druhý krok, totiž neřeklo, jak má vedení podniku s kulturní památkou nakládat. To je důležité, protože zároveň se Česká republika v rámci asociačních dohod s Evropskou unií zavázala, že teplou válcovnu k poslednímu prosinci uzavře. Vedení podniku se obává sankcí ze strany Unie, a proto rozhodlo, že koncem roku závod přestane vyrábět. Co to bude znamenat pro zaměstnance, vysvětlil mluvčí Válcoven Tomáš Želazko.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Želazko: Uzavření válcovny

Společnost Industrial Group Holding Karla Komárka koupila 50 procent akcií strojírenské společnosti Vítkovice Holding. Do holdingu patří 26 podniků u nás i v zahraničí a zaměstnává více než 6 tisíc lidí. Loni měl tržby a výkony přes 18 miliard korun. Komárek tak rozšíří své impérium, do kterého patří 32 podniky. Ovládá například největšího evropského výrobce železničního dvojkolí Bonatrans, výrobce obráběcích strojů KOVOSVIT a bohumínskou společnost ŽDB. Také Moravské naftové doly, společnost Atlantik nebo cestovní kancelář Fischer. Nákup Vítkovického holdingu musí schválit antimonopolní úřad Evropské komise.

Společnost DHL a agentura CzechTrade včera večer předaly ceny nejlepším vývozcům. DHL předává takzvanou Exportní cenu, která je určená pro malé a střední firmy, které jsou v zahraničí nejdravější a udělají v exportu největší skok. Ředitelka CzechTradu Jitka Hanzlíčková prozradila, kdo byl nejúspěšnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanzlíčková: Exportní cena

Do Prahy přišla jedna z nejstarších evropských rodinných bank Sal. Oppenheim. Rodina Openheimových ji založila v roce 1789 v německém Kolíně nad Rýnem a udržela ji po celé generace. Jaké klienty chce v České republice najít, vysvětlil jeden z ředitelů českého zastoupení Tomáš Končický.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Končický: Sal. Oppenheim v Praze

Sdružení přátel piva, které usiluje o povznesení kultury pohostinství a pití zlatavého moku, vyhlásilo desítkou roku pivo Hradební z produkce Měšťanského pivovaru z Poličky na Svitavsku. Důvodem je podle sdružení to, že Hradební si přes neúprosnou globalizaci a unifikaci ponechává svůj lokální charakter. Mezi dvanáctkami získal prvenství světlý ležák Opat z pivovaru Broumov.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme