Ekonomické informace 11. 12. 2006

O druhém adventním víkendu se tržby obchodníků zvýšily desítky procent. Antimonopolní úřad bude prověřovat tendry Lesů České republiky. Koruna se v závěru uplynulého týdne dostala na historické maximum vůči dolaru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vánoční výloha

vánoční výloha | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Máme za sebou druhý adventní víkend, který velmi potěšil tuzemské obchodníky. Ti během bronzové soboty a neděle zvýšili tržby doslova o desítky procent. Lidé nakupovali především oblečení, hračky a elektroniku, ale také například potřeby na pečení nebo luxusnější potraviny. Ještě lepší výsledky očekávají obchodní řetězce během příštích dvou víkendů.

Podle průzkumu společnosti Factum Invenio průměrná čtyřčlenná rodina za Vánoce utratí 14 300 korun. Odborníci přisuzují rostoucí útraty domácností zvyšující se životní úrovni, ale také například stále kvalitnějšímu reklamačnímu servisu. Lidé, kteří pod vánočním stromkem najdou nevhodný dárek, jej dnes totiž mohou už bez problémů vrátit. Někteří prodejci přijímají dárky zpět pouze po Vánocích, většina obchodníků už ale vychází zákazníkům v tomto směru vstříc po celý rok, říká Petra Vaňková ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Vaňková: Tržby

U internetových obchodů je situace poněkud odlišná. Spotřebitel má zákonem stanovené právo zboží zakoupené přes internet vrátit bez udání důvodu do 14 dnů.

Antimonopolní úřad bude muset znovu řešit kauzu tendrů státního podniku Lesy České republiky. Brněnský krajský soud kvůli procesním chybám zrušil jedno z rozhodnutí úřadu, podle nějž se Lesy České republiky musí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek. Rozsudek se týká 16 firem ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství. Podle mluvčího Lesů Tomáše Vyšohlída se rozhodnutí soudu chodu firmy a tedy ani prací v lesích nedotkne. Vítězové tendrů na lesnické práce pro příští rok by měli být známi ve středu.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyšohlíd: Tendry Lesů ČR

Koruna se na konci minulého týdne vyhoupla na nové historické maximum vůči dolaru a zpevnila i vůči euru. Obavy vývozců z toho, že je naše měna příliš silná, tak rostou, výsledky zahraničního obchodu, který v říjnu skončil skoro čtyři a půl miliardovým přebytkem, ale ukazují, že se nenaplňují. Přesto si vývozci často na silnou korunu stěžují - podle ekonoma Raiffeisenbank Aleše Michla ale nemají proč.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Koruna

Zemědělství by letos mělo vykázat zisk ve výši sedmi až devíti miliard korun, podobně jako v předchozích dvou letech, odhaduje ministerstvo zemědělství. Počítá s tím, že se tržby zemědělců zhruba o tři procenta kvůli letošnímu poklesu produkce sníží, jejich propad ale vykompenzuje asi desetinový nárůst dotací do zemědělství. Agrární komora je v odhadech letošních výsledků poněkud zdrženlivější a připomíná, že pokud by do nich stát započítal také výdaje na potřebné větší hnojení, vápnění a zvýšení mezd, zisk by rozhodně nevznikl.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme