Ekonomické informace 11. 2. 2004

Česká národní banka údajně dává signály, že bude zvyšovat základní úrokové sazby. Stát hledá způsob, jak se rozejít s firmou Boeing, která manažersky ovládá Aero Vodochody. V Evropské unii startuje bitva o to, jak bude společenství hospodařit v letech 2007-2013. Už v listopadu si budou moci tuzemští zájemci zaregistrovat internetové domény s koncovkou .eu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Česká národní banka údajně dává signály, že bude zvyšovat základní úrokové sazby. Shodli se na tom ekonomové, které Radiožurnál oslovil. Podle Heleny Horské, analytičky České spořitelny, snížila centrální banka úrokové sazby na historická minima v době, kdy republiku ohrožovaly deflační tlaky. Současná rizika jsou ale úplně jiná.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Úrokové sazby

Stát hledá způsob, jak se rozejít s firmou Boeing, která manažersky ovládá Aero Vodochody. O budoucnosti naší zbrojovky bude dnes jednat vláda. Jak řešit vysoké dluhy firmy a nedostatek zakázek navrhují ministerstva průmyslu a financí. Chtějí, aby stát vypověděl garance Boeingu při žádostech o úvěry a dluh Aera splatil podílem ve firmě.

Americký partner prakticky nedokázal najít Aeru odbytiště pro letouny L-159, což mu ukládala smlouva. Jak už dříve řekl Radiožurnálu náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba, Boeing zajistil Aeru jen jedinou zakázku, a to pro českou armádu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Srba: Zakázky pro Aero

Poměr sil ve vedení Aera se včera ale opět změnil - akcionáři odvolali předsedu představenstva firmy Antonína Jakubšeho. Návrh na jeho odvolání předložila a prosadila společnost Boeing Česká. Jeho pravomoci přebral právě místopředseda představenstva, náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba. Na uvolněné místo v představenstvu dosadili akcionáři nového člena za firmu Boeing.

V Evropské unii startuje bitva o to, jak bude společenství hospodařit v letech 2007-2013. Evropská komise totiž včera zveřejnila svou představu rozpočtového výhledu. Pokud má unie vstřebat nové členy, vytvářet pracovní místa, bojovat proti zločinu či posilovat svůj hlas ve světové politice, je třeba podle komise rozpočty oproti nynějšku navýšit. Nedala tak na apel šesti bohatých zemí, které ve svém dopise naléhavě žádaly, aby se výdaje zmrazily na jednom procentu hrubého národního produktu, tedy zhruba na stávající úrovni.

Unijní instituce tak teď čeká dlouhé dohadování o konečný výsledek, naznačuje náš velvyslanec při Unii Pavel Telička.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Telička: Finanční mantinely EU

Internetové domény s novou koncovkou .eu si zřejmě budou moci tuzemští zájemci zaregistrovat letos v listopadu. Jak Radiožurnálu řekl Jiří Dohnal, ředitel sdružení CZNIC, které se zabývá právě záležitostmi kolem registrací internetových domén, nové koncovky .eu bude mít na starosti evropské sdružení EURid.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dohnal: Domény s koncovkou .eu

Podle Dohnala by se cena za doménu s koncovkou EU mohla pohybovat kolem deseti eur. Přesná částka ale zatím nebyla stanovena.

Češi si stále víc kupují filmy na DVD. V Česku se loni ve srovnání s rokem 2002 téměř zdvojnásobil prodej těchto disků a vyšplhal se na více než jeden milion. Tento údaj ale zahrnuje jak disky v prodejnách, tak i v půjčovnách. Podle odborníků se tak splnily prognózy, které pro rok 2003 tomuto médiu předpovídaly největší nárůst v rámci zábavního průmyslu.

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme