Ekonomické informace 11. 3. 2003

Union banka chce do svého plánu záchrany zapojit Fond pojištění vkladů. Ten by měl jejím klientům vyplatit peníze do zákonem stanovené výše. Banka by pak fondu půjčené peníze postupně splácela klientům jejich peníze a banka by pak dluh fondu postupně splácela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Podle generálního ředitele Union banky Romana Mentlíka by tak vkladatelé dostali daleko víc, než je zákonný limit pojištění vkladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Mentlík o penězích pro klienty

Za normálních okolností by podle Romana Mentlíka měla banka dostatek peněz na běžný provoz, jenže hrozí, že po případném otevření poboček by klienti vybrali všechny své vklady najednou a na to žádný peněžný ústav zdroje nemá.

Přes jednu miliardu korun by měla Plzeňská banka vrátit klientům vytunelovaných CS fondů. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové s tím, že další stamiliony musí banka zaplatit na ušlých úrocích z této částky. Podle rozsudku banka nedostála svým povinnostem depozitáře, kdy během krátké doby nezabránila a ani neohlásila ministerstvu financí podezřelou transakci - rychlé vyvedení miliardy a tří se milionů z majetků fondů. Jeden z právních zástupců žalobců Václav Sládek ovšem zapochyboval, že banka odškodnění skutečně zaplatí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Sládek o zaplacení odškodnění

Právnici Plzeňské banky potvrdili, že se proti rozsudku skutečně odvolají.

Podrobněji se případu vytunelovaných CS fondů budeme věnovat v dnešním Ekonomickém magazínu, stejně jako programu Start 2003 pro začínající podnikatele, kteří mají jen malou šanci získat běžný komerční úvěr. Stát vloni do programu vložil 30 milionů a dalších 50 milionů dodal fond Phare. Podle ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky Ladislava Macky, takové programy na podporu malého a středního podnikání jsou ve světě naprosto běžné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Macka o podpoře malého a středního podnikání

Energetický regulační úřad dnes zveřejní první výsledky twinningového projektu Phare, který byl zahájen před rokem. Spolupráce s Itálií a Španělskem má pomáhat připravit českou energetiku na její propojení se systémém Evropské unie. Podle mluvčí úřadu Jarmily Lehnerové by výsledkem projektu by měl být návrh, jak přizpůsobit domácí regulaci pravidlům společného trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jarmila Lehnerová o návrhu

Komise pro cenné papíry pozastavila činnost společnosti ODIUM, která je registrovaným finančním zprostředkovatelem na kapitálovém trhu. Společnost totiž v rozporu se svým povolením přijímala peníze od zákazníků na svůj bankovní účet a na základě vlastního volného uvážení obhospodařovala jejich investiční portfolia. Neplnila ani povinnosti registrovaného zprostředkovatele vést deník a jednat s odbornou péčí. Podrobnosti o průběhu správního řízení má mluvčí Komise Radka Procházková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radka Procházka o pozastavení obchodování KCP Odium

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme