Ekonomické informace 11. 3. 2004

Bývalý sociálně demokratický ministr financí Ivo Svoboda by měl jít na pět let do vězení za vytunelování firmy Liberta. Podnikatelé si stěžují, že vláda málo informuje o chystaných legislativních změnách. Český statistický úřad zveřejní výsledky průmyslu za leden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Vláda odložila boj proti šedé ekonomice, zato se včera shodla na energetické koncepci na dalších 25 let. Ta připouští výstavbu dvou dalších jaderných bloků s celkovým instalovaným výkonem 1200 megawattů. To okamžitě kritizovali Rakušané a požadují široký přeshraniční atest vlivu na životní prostředí. Ministři vyškrtli sporné pasáže o zrušení územních limitů těžby uhlí a nahradili je formulací o racionálním přehodnocení limitů v budoucnu

Novým šéfem České konsolidační agentury se od dubna stane Zdeněk Čáp, dosavadní jednatel společnosti Konpo, která je dceřinou společností Agentury. Ve funkci předsedy představenstva nahradí dosavadního šéfa Pavla Řežábka. Rozhodla o tom vláda. Dalšími členy představenstva se stanou analytik České spořitelny Mojmír Hampl a ředitel odboru restrukturalizace agentury Petr Goldmann.

Vláda málo informuje o tom, jaké legislativní změny chystá. Tato stížnost zazněla na konferenci s názvem Problémy malých a středních podniků po vstupu České republiky do EU. Jak tvrdí předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda, hlavní problém malých a středních podniků bude v tom, že nejsou dostatečně informovány o zákonech, které už jsou nebo teprve budou schváleny.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Danda: Problémy podnikatelů

Bývalý sociálně demokratický ministr financí Ivo Svoboda by měl jít do vězení na pět let. O půl roku déle by si měla pobýt za mřížemi jeho někdejší poradkyně Barbora Snopková. Podle Středočeského krajského soudu společně vytunelovali mělnického výrobce kočárků - společnost Liberta - a přispěli tak k jeho krachu. Státní zástupce Petr Jirát je v podstatě s rozsudkem spokojen - odvolání ale ještě zváží.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Jirát: Rozsudek za tunelování Liberty

Svoboda se Snopkovou se odvolali hned na místě a stále tvrdí, že jsou nevinní.

Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu za leden. Ekonomové předpokládají, že v prvním měsíci letošního roku jeho růst výrazně zpomalil. Jak dodává analytička České spořitelny Helena Horská, průmyslová výroba by si neměla připsat více než pět procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Výsledky průmyslu

Téměř všechny akcie obchodované na pražské burze včera oslabovaly a ukrojily tak z rekordních zisků posledních týdnů. Nejobchodovanější Komerční banka propadla o tři a čtvrt, Český Telekom o dvě procenta. Držely se jen akcie Českých radiokomunikací. Tam byl silný kupec opět "vyprovokován" k nákupům poté, co T-Mobile zveřejnil dobré hospodářské výsledky a zisk skoro 4 a půl miliardy korun. Akcie Radiokomunikací proto posílily o 4,37 procenta.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme