Ekonomické informace 11. 5. 2001

UniCredito má zájem o koupi 60procentního státního podílu v Komerční bance. Právě tato banka prodělala při obchodu s americkým dolarem 30 miliónů korun. Ostrava prodává svůj podíl v české spořitelně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do dneška musí čtyři zájemci o koupi 60procentního státního podílu v Komerční bance podat své závazné nabídky poradenské společnosti Goldman Sachs. Účastníci výběrového řízení měli možnost poznat hospodaření i organizaci banky téměř do posledního detailu. O její privatizaci se ucházejí německá HypoVereinsbank, francouzské peněžní ústavy Société Générale a Crédit Agricole a italská banka UniCredito. Ta, jak řekl vedoucí oddělení akvizic Marco Cravario odevzdá svou nabídku až na poslední chvíli.

„Doufáme, že uspějeme. Česká republika je pro nás velice důležitá země, má rostoucí ekonomiku, je to strategický prostor. Takže teď jsme logicky napjatí, jak to dopadne. Bude to velká bitva a každý jistě použije své nejsilnější zbraně. Samozřejmě jsme zaznamenali, že nový ministr filnancí dává větší důraz na cenu. Naše nabídka není ovšem založená jenom na ceně a navíc můžeme vzbudit zájem Italů investovat u vás. Pokud jde o tu cenu, ta se ještě může změnit. Až do poslední chvíle není úplně rozhodnuto.“

Zájemce o Komerční banku zřejmě nepotěší její včerejší ztráta třiceti milionů korun z obchodování s americkým dolarem. Prodělečný obchod zavinili dva zaměstnanci, kteří byli okamžitě propuštěni. Ztrátu, jak řekla mluvčí banky Marie Růžičková, odhalila pravidelná kontrola už v závěru minulého týdne.

Daleko větší ztráta postihla společnost Vítkovice, ze které během devadesátých let uniklo asi půl miliardy korun při podezřelých finančních a majetkových operacích. Současné vedení firmy, jak řekl výkonný ředitel Václav Novák, už podalo v této věci na své předchůdce řadu trestních oznámení.

Po Praze se také Ostrava rozhodla prodat svůj podíl v České spořitelně rakouské Erste Bank. Konečná částka bude záviset na tom, kolik zbývajících obcí se do projektu zapojí. Pokud se Erste Bank podaří získat 90% akcií držených obcemi, nákupní cena každé vzroste na maximum. Konkrétně Ostrava tak může získat přes 53 miliónů korun. Podle místostarosty Miroslava Svozila bude definitivní cena pak bude známa do 3.října.

Vstup do Evropské unie přinese podle vicepremiéra Vladimíra Špidly sociální pokrok. Shodli se na tom se zástupci odborů a podnikatelů. Ti, však varují před přehnanými nároky, které unie vůči kandidátským zemím má. Integrace by se totiž pro určité skupiny lidí mohla stát sociálně neúnosnou. Totéž, podle zástupce podnikatelů v tripartitě Pavla Priora, hrozí i některým malým firmám.

Přijetí nových členů bude ale přinést finanční problémy Unii samotné, které podle některých názorů hrozí dokonce kolaps rozpočtu.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme