Ekonomické informace 11. 5. 2005

Odborové sdružení železničářů bude dnes jednat o vyhlášení stávky. Českému průmyslu se stále daří. České aerolinie loni vytvořily čistý zisk 324 miliony korun. Cena ropy se drží nad 50 dolary za barel. Podnikatelé v pohostinství a cestovním ruchu jsou proti zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letištní hala

letištní hala | Foto: Jan Rosenauer

Odborové sdružení železničářů bude dnes jednat o vyhlášení stávky. Odbory požadují, aby podnik zastavil propouštění nad rámec doprovodného sociálního programu. Vedení drah ale popírá, že by propouštělo víc, než předpokládá podnikatelský plán. České dráhy má letos opustit 6000 lidí. Dnešního setkání odborářů se zúčastní i nový generální ředitel Českých drah Josef Bazala.

Českému průmyslu se stále daří. Březnové výsledky dnes zveřejní Český statistický úřad. Podle analytika ČSOB Petra Dufka průmyslová výroba rostla čtyřprocentním tempem. Na první pohled je to horší výsledek než v předchozích měsících, ale vzhledem k vysoké srovnávací základně a nižšímu počtu pracovních dní velmi dobrý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dufek: Růst průmyslové výroby

Pojišťovna Kooperativa koupila sto procent akcií v České podnikatelské pojišťovně. Nový subjekt bude mít na tuzemském trhu zhruba čtvrtinový podíl, největší Česká pojišťovna má podíl 37 procent.

České aerolinie loni vytvořily čistý zisk 324 miliony korun. Původní plán ale počítal s tím, že společnost vydělá skoro dvakrát víc. Proč nakonec hospodaření podniku skončilo jinak, vysvětluje mluvčí ČSA Jitka Novotná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novotná: Hospodaření ČSA

Cena ropy se drží nad 50 dolary za barel. Země kartelu OPEC v květnu zvýšily těžbu o dalších 600 000 barelů denně. V současnosti tak dodávají na trh největší objemy za posledních 25 let. Oznámil to prezident kartelu Ahmad Fahd Sabah s tím, že OPEC by rád zachoval těžbu na stejné úrovni až do konce června. Podle analytika společnosti Colosseum Jiřího Šťastného ale takové zvýšení těžby trend zdražování ropy nezastaví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šťastný: Zvýšení těžby ropy trend zdražování nezastaví

Podnikatelé v pohostinství a cestovním ruchu jsou proti zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí. Hoteliéři se také snaží prosadit prodloužení výjimky pro ubytovací služby, aby od příštího roku nespadly do základní sazby daně z přidané hodnoty. Viceprezident sdružení HOREKA Aleš Dočekal považuje za nejhorší nestabilnost právního prostředí a neustálé změny pravidel, které provázejí jeho sedmileté podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dočekal: Hoteliéři kritizují nestabilní právní prostředí

Jaroslav Skalický, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme