Ekonomické informace 11. 5. 2007

Za pět let nám možná budou v kapsách cinkat eura. Termín 1. ledna 2008 bude prosazovat ministr financí Miroslav Kalousek. České dráhy jsou poprvé od roku 1993 v zisku, i když zatím jen za první čtvrtletí. Automobilka Tatra dnes přivítá několik zahraničních velvyslanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Za pět let nám možná budou v kapsách cinkat eura. Tento termín bude prosazovat ministr financí Miroslav Kalousek na srpnovém jednání vlády o strategii přijetí jednotné evropské měny.

Podle ekonoma Petra Zahradníka z kanceláře České spořitelny pro Evropskou unii je vstup do eurozóny od 1. ledna 2012 reálný, na tomto datu se ale musí shodnout politici a ekonomika musí zlepšit některé své ukazatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Termín přijetí eura

České dráhy jsou poprvé od roku 1993 v zisku, i když zatím jen za první čtvrtletí. Plní tak svůj podnikatelský plán, který za celý rok počítá se ziskem 50 milionů korun. Dráhy přepravily více cestujících i nákladu. Kromě dřeva, uhlí a oceli vlaky čím dál více převážejí i auta. Generální ředitel Českých drah Josef Bazala v tom vidí šanci i do budoucna.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bazala: Nákladní přeprava ČD

Automobilka Tatra dnes přivítá několik zahraničních velvyslanců. Diplomaté z Indie, Číny, Vietnamu a dalších zemí si prohlédnou závod a otestují nová vojenská vozidla. O zahraničních plánech Tatry informuje její tiskový mluvčí Dušan Benža.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Benža: Zahraniční plány Tatry

Královéhradecká strojírenská společnost ZVU Potez, která vyrábí potravinářská a chemická zařízení, bude v ruském Jakutsku organizovat výstavbu letištní odbavovací haly a sklárny. Hodnota prvního projektu převyšuje miliardu korun, druhý je za téměř půl miliardy korun. Podle generálního ředitele Jiřího Flídra získala firma zakázku díky dobré referenci z výstavby pivovaru v Jakutsku.

Kazachstán bude nadále vyvážet většinu ropy přes Rusko. Dohodli se na tom prezidenti obou zemí Nursultan Nazarbajev a Vladimir Putin. Postoj Kazachstánu tak může být zklamáním pro Evropu, která se obává přílišné závislosti na ruské ropě a považuje Kazachstán za nový a konkurenční zdroj suroviny. Většina ropy z Kazachstánu jde do evropských rafinerií.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme