Ekonomické informace 11. 6. 2004

Asi na 100 milionů korun se zatím odhadují škody, které ve středu v Litovli napáchala mohutná bouřka. Hlavní město Praha plánuje v příštích deseti letech rozsáhlé investice. Evropská investiční banka je připravena půjčit Česku zhruba deset miliard korun na financování některých úseků dálnice D47. Českému průmyslu se daří, v dubnu výroba vzrostla o 10 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odstraňování škod

odstraňování škod | Foto: Vladislav Galgonek

Obce na Olomoucku a Zlínsku sepisují ztráty napáchané středeční ničivou bouří. Tornádo, které se přehnalo nad Litovlí na Olomoucku, bralo střechy domů a poráželo stromy. První odhady škod hovoří zhruba o 100 milionech korun.

Praha bude stavět severozápadní část městského okruhu, dokončí trasu C metra a zahájí trasu D, přestaví čistírnu odpadních vod a bude investovat do školství a zdravotnictví. Suma sumárum to v příštích deseti letech představuje 130 až 150 miliard korun. Podle ekonomického náměstka pražského primátora Jiřího Paroubka město nebude všechno financovat ze svého.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Paroubek: Investice v Praze

Evropská investiční banka je připravena půjčit Česku zhruba deset miliard korun na financování některých úseků dálnice D47 z Lipníku nad Bečvou ke státní hranici s Polskem. Nový viceprezident banky, bývalý ministr financí Ivan Pilip má dnes o úvěru jednat se současným ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

Českému průmyslu jednoznačně prospívají nové investice, které podporují růst výroby a naznačují, že jeho výkonnost by se mohla zvyšovat i v příštích měsících. V dubnu průmyslová výroba vzrostla o deset procent v porovnání s loňským 4. měsícem. Která průmyslová odvětví patří mezi nejúspěšnější, shrnuje Markéta Šichtařová z Volksbank CZ.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Růst průmyslu

Český průmysl závisí na odbytištích v eurozóně, která má nyní před sebou podle Evropské centrální banky výraznější hospodářské oživení. Potvrzuje to i Luboš Mokráš z České spořitelny. Díky silnému růstu v Americe a v Číně země eurozóny více vyvážejí a v některých státech už začínají spotřebitelé více utrácet. Posílení ekonomik ale mohou zbrzdit vysoké ceny ropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Mokráš: Ekonomiky eurozóny

V Německu nebezpečně roste počet dlužníků a bankrotů, a to mezi fyzickými osobami, drobnými podnikateli, ale i obcemi. Jak informuje berlínský zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský, podle svazu likvidátorů hrozí, že počet bankrotů drobných firem překročí 40 tisíc a dále ohrozí ekonomický růst země.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Bankroty v Německu

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme