Ekonomické informace 11. 7. 2002

Koruna ve středu lámala další rekordy. Patria Finance se stala největším akcionářem pražské burzy. Ztráty České konsolidační agentury a její předchůdkyně Konsolidační banky zatím dosáhly přibližně 175 miliard korun. Vláda chce omezit dovoz drůbeže a másla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna včera lámala další rekordy. Posílila až na 28,88 za euro. Dolar byl za rovných 29 korun. Dealeři i naše exportní podniky s napětím očekávají, k čemu se odhodlá bankovní rada České národní banky. Ta ale na svém dnešním zasedání nemá na programu měnová rozhodnutí.

Patria Finance se stala největším akcionářem pražské burzy. Drží 17procentní podíl na základním kapitálu. Akcie burzy převedla na Patrii sesterská Československá obchodní banka.

Česká pojišťovna se v poslední den odkupu rozhodla přijmout nabídku rakouské AVS na koupi akcií České spořitelny. Prodá ale jen necelá dvě procenta základního jmění banky. Zbylá více než 3 procenta si ponechá.

Pravidelnou leteckou linku na trase Kunovice - Praha plánuje společnost Letecké závody Kunovice. Cena zpáteční letenky by měla být pod hranicí tří a půl tisíce korun. Jedna cesta potrvá asi hodinu.

Ztráty České konsolidační agentury a její předchůdkyně Konsolidační banky zatím dosáhly přibližně 175 miliard korun. Tyto prostředky zaplatili daňoví poplatníci zejména za konsolidaci bankovního sektoru. Člen představenstva agentury Libor Svoboda říká, celková účetní ztráta za celou dobu existence této státní instituce by měla být pod hranicí tříset miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Svoboda: Ztráty ČKA

Vláda chce omezit dovoz drůbeže a másla. Proto na tyto dovážené produkty uvalí dodatečné clo. Podle ministra zemědělství Jana Fencla to umožňuje dohoda o volném obchodu v rámci Světové obchodní organizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Fencl: Clo na drůbež

Finanční trhy v sousedním Polsku propadají lehké nejistotě. Je to kvůli nové - nebo spíše staronové osobě ministra financí. Marka Belku nahradil tento týden za kormidlem státních financí Grzegorz Kolodko, který tuto funkci plnil už ve vládě levice před 5 lety. Je znám snahou o tvrdý postoj a také některými zajímavými výroky. Jestli mu to pomůže splnit nelehké úkoly, které před ním stojí, se dá jen těžko odhadnout. Více o novém polském ministru financí prozradí varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Nový ministr financí

Evropská komise navrhla zásadní reformu společné zemědělské politiky Evropské unie. Komise chce do budoucna dávat méně dotací farmářům a více investovat do regionálního rozvoje. Farmy nebudou dostávat peníze za výrobu, ale proto, aby mohly dál existovat. U těch větších bude pravidelný audit prověřovat, zda plní přísná kritéria - ekologická, hygienická a kvalitativní. Návrh se setkal s bouřlivou odezvou zemědělců. Negativní v členských zemích, váhavě pozitivní v těch přistupujících.

Podrobněji se na změny zemědělské politiky podíváme v Ekonomickém magazínu Radiožurnálu dnes po čtvrt na deset.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme