Ekonomické informace 11. 7. 2003

Vláda bude muset prodat pivovar Budvar, tvrdí ministr financí Bohuslav Sobotka. Chybí totiž peníze na už zahájené opravy silnic financované z fondu dopravy. A fond musí podle ministra dát ročně na rozestavěné akce 50 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

11° pivo

11° pivo

Přes polovinu výdajů fondu přitom mají tvořit peníze, které stát získá privatizací a za Budvar by vláda mohla dostat asi 12 miliard.

Jihočeský pivovar právě včera vyhrál další známkoprávní spor, tentokrát ve Španělsku. Vrchní soud v Madridu rozhodl o zaregistrování zančky Budějovický Budvar ve prospěch české firmy. Nevyhověl tak námitkám konkurence - společnosti Anheuser Bush. Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než stovce zemí světa. V současnosti vede s americkým pivovarským gigantem asi 80 známkoprávních sporů.

Zájem o hypotéční úvěry letos rekordně narostl. Hlavním důvodem jsou nízké úrokové sazby, které stále klesají. Ty se podle člena představenstva Českomoravské hypoteční banky Jana Sadila pohybují už pod pěti procenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sadil: Hypotéky

14 průmyslových zón získalo akreditaci vládní agentrury Czechinvest. Průmyslový park Jihlava, zóna Moravská Třebová nebo Zlín - východ teď budou díky tomuto statutu konkurenceschopnější. Investoři požadují kvalitní technické i personální zázemí, a to právě akreditace garantuje, vysvětluje mluvčí Czechinvestu Jana Víšková

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Czechinvest

Zkrachovalá Union banka rozeslala svým klientům už přes stopětadvacet tisíc dopisů se vzorem přihlášek, které mají zájemci o vrácení peněz nad rámec pojištěných vkladů odeslat ke Krajskému soudu v Ostravě. Všichni klienti by takový dopis měli dostat nejpozději do konce června. Pojištěnou část vkladů si mohou vyzvednout v pobočkách GE Capital Bank, zbylých 10 procent mohou přihlásit k soudu, a to nejpozději do 28. srpna, dodává asistent správkyně konkursní podstaty Robert Korselt.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Korselt: Union banka

Hospodářství zemí střední a východní Evropy vstupujících do Evropské unie bude podle analytiků v i dalších letech růst rychleji než v dosavadních členských státech společenství. Díky tomu by se jejich životní úroveň měla postupně přibližovat k životní úrovni zemí Evropské unie, říká ekonom České spořitelny Mojmír Hampl.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hampl: Hospodářství

Diskriminují pojišťovny více muže nebo ženy? Mají mít jejich klienti úplně rovné podmínky bez ohledu na pohlaví? Evropská komise si myslí, že ano a tak připravuje směrnici se zákazem diskrimanace.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme