Ekonomické informace 11. 7. 2005

Český statistický úřad dnes zveřejní vývoj stavební výroby v květnu. Společnost Carrefour chce posílit pozici v České republice. Výroba oceli ve světě klesá. Podrobnosti níže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba

stavba | Foto: Česká televize

Příznivý vývoj české ekonomiky se odráží i v růstu stavební výroby. Český statistický úřad dnes zveřejní, jak se vyvíjela v květnu. Podle analytika Davida Navrátila z České spořitelny by měla v meziročním srovnání vzrůst přibližně o 16 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Navrátil: Stavební výroba

Společnost Carrefour chce posílit pozici v České republice. Nejspíš se vydá cestou akvizice, a pokusí se koupit jiný řetězec. Například v Polsku nedávno Carrefour převzal 13 prodejen Hypernovy. Z celosvětového hlediska je Carrefour druhým největším maloobchodním řetězcem na celém světě. Podle mluvčí společnosti Jany Havlíčkové je pro něj Česká republika velmi perspektivním trhem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Havlíčková: Carrefour

Výroba oceli ve světě klesá. Firmy se obávají nadvýroby a poklesu cen, a proto začaly produkci omezovat. Vázne totiž export do Číny, která už má k dispozici vlastní nové výrobní kapacity. Produkci snižuje i majitel ostravských hutí, společnost Mittal Steel, která je největším světovým výrobcem oceli.

Výrobu zkrátí rovnoměrně ve všech svých provozech ve světě, a plánované omezení však představuje asi 2,5 procenta. Stejně postupuje i konkurence včetně amerického obra US Steel. Slibují si tak obnovení rovnováhy na trhu mezi nabídkou a poptávkou.

Pokud se dostanete v Evropské unii do sporu s místními úředníky ohledně evropského práva, vězte že existuje velmi rychlé řešení. Při ministerstvu průmyslu a obchodu působí pobočka projektu Solvit. Jde o centrum, které působí v každé členské zemi na úrovni ministerstev a díky tomu má páku na místní úřady. Jejich pomoc přitom nic nestojí. Tomas Müller z pražské organizace Solvitu vysvětluje na konkrétním příkladu, jak systém funguje.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Müller: Solvit

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme