Ekonomické informace 11. 7. 2006

Podražil benzín. Microsoft přestane podporovat starší verze operačního systému Windows. Roste zájem o hypotéky. Autovlak vyrazí k Jadranu až příští rok. Včelaře a ovocnáře trápí včelí mor. Airbusu se snížily zakázky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Cestování autem se od začátku prázdnin výrazně zdražuje. Cena nafty se za poslední týden zvýšila o dvacetník a u benzínu vyskočila dokonce skoro o 70 haléřů na litr. V některých regionech stojí benzín i víc než 32 korun. Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka nevylučuje, že by se ceny pohonných hmot během léta mohly ještě mírně zvýšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Benzín

Softwarová firma Microsoft přestane ode dneška podporovat starší verze operačního systému Windows s označením 98 a Millennium Edition. Podle mluvčího českého zastoupení firmy Jiřího Grunta tak společnost ukončí veřejnou technickou podporu včetně vydávání bezpečnostních aktualizací.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Grunt: Microsoft

V Česku pokračuje boom hypoték. Potvrzují to čísla za první pololetí zveřejňovaná jednotlivými bankovními ústavy. Strach z deregulace nájmů a vyššího zdanění výstavby bytů spolu s nízkými úrokovými sazbami sebou přinesl růst zájmu o hypoteční úvěry o desítky procent. Průměrná výše půjčky se vyšplhala na 1,5 miliónu. Jak odhaduje zástupce ředitele úseku financovaní nemovitosti a hypoték České spořitelny Pavel Kühn, banky by letos mohly půjčit až 90 miliard Kč.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kühn: Hypotéky

Autovlak Jadran Expres vyjede opět až příští rok. Letos se České dráhy nedohodly na podmínkách provozu s chorvatskou stranou, která nasadila vysoké finanční požadavky. V příští sezoně se motoristé dočkají u autovlaku z Prahy do Splitu hned několika změn, upozorňuje mluvčí drah Aleš Ondrůj.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ondrůj: Autovlak

Včelí mor trápí nejen včelaře, škody způsobuje i ovocnářům. Případy přibývají, ke konci května Státní veterinární správa evidovala 110 ohnisek moru včelího plodu v 60 obcích v Česku. Napadená včelstva musejí včelaři zlikvidovat, a to může ovlivnit úrodu ovoce. Například sadaři společnosti Patria Kobylí, která je největším pěstitelem meruněk u nás, letos očekávají třetinovou sklizeň proti minulému roku, jak potvrzuje vedoucí ovocných sadů firmy Vratislav Hycl.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hycl: Včelí mor

Zakázky evropského leteckého výrobce Airbus se za první pololetí snížily na 117 letadel, tedy na méně než polovinu ve srovnání se stejným období loňského roku. Zavinily to zmatky kolem připravovaného modelu A350 i výrobní potíže obřího letounu A380. Americký konkurent Boeing tak v počtu zakázek, které jsou pro výrobce klíčovým ukazatelem, letos překonává Airbus zhruba čtyřnásobně.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme