Ekonomické informace 11. 7. 2007

Zdražování cigaret, benzínu a deregulace nájemného - to jsou podle ekonomů hlavní důvody, proč inflace v Česku roste. Lidé by měli mít na internetu přístup k informacím o tom, kdo a jak rozhoduje o dotacích. Italská pojišťovna Generali a finanční skupina PPF, která vlastní Českou pojišťovnu, podepsaly konečnou verzi smlouvy o společném podniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova pojišťovny Generali

budova pojišťovny Generali | Foto: Marián Vojtek

Zdražování cigaret, benzínu a deregulace nájemného - to jsou podle ekonomů hlavní důvody, proč inflace v Česku roste. Přesné údaje o jejím vývoji v červnu dnes zveřejní Český statistický úřad. Analytici odhadují, že se v tomto měsíci ceny zvýšily zhruba o dva a půl procenta. Potvrzuje to i Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Inflace

Lidé by měli mít na internetu přístup k informacím o tom, kdo a jak rozhoduje o dotacích. To je jeden z bodů, které dnes na zasedání vlády navrhne ministerstvo financí. Předloží změnu právních předpisů o veřejných rozpočtech. Přehlednější rozhodování o dotacích má vést k omezení korupce. Podrobnosti dodává mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Jakob: Dotace

Italská pojišťovna Generali a finanční skupina PPF, která vlastní Českou pojišťovnu, podepsaly konečnou verzi smlouvy o společném podniku. Ve firmě, která se má stát jednou z nejvýznamnějších pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě, budou mít Italové 51 procent.

Škoda Praha se vrací na Slovensko. Jedná se hlavně o kontrakt se společností Slovenské elektrárně na úpravu generátorů v jaderné elektrárně v Jaslovských Bohunicích. Informuje obchodní ředitel firmy Ivan Volf.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Volf: Škoda Praha

Pražskou burzu po třech rekordech po sobě postihl silný pokles. Na výprodeje nejvíce doplatily akcie energetické skupiny ČEZ a tabákové společnosti Philip Morris. Hlavní index trhu PX spadl na 1880 bodu.

Česká měna posílila proti dolaru téměř o 20 haléřů na závěrečných 20,80 Kč/USD. Za posílením stojí propad dolaru na historické minimum proti euru. Proti euru koruna mírně posílila na 28,60.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme