Ekonomické informace 11. 8. 2003

Ti, kdo zvažují nákup zahraniční měny, mohou pro tento týden počítat s mírným posilování koruny vůči Euru. Nejpozději během dneška musí jednotlivá ministerstva předložit návrhy svých rozpočtů resortu financí. Ceny potravin by v České republice neměly vinou očekávané nižší sklizně nijak dramaticky růst. Významné úspěchy slaví aktivní politika zaměstnanosti v Mostě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Ti, kdo zvažují nákup zahraniční měny, mohou pro tento týden počítat s mírným posilování koruny vůči Euru. To se zdá být velmi pravděpodobné - nasvědčuje mu jak páteční proražení psychologické dvaatřicetikorunové hranice, tak i nižší citlivost kursu na zprávy o hlavních ukazatelích ekonomiky. Potvrzují to i slova analytika HVB Pavla Sobíška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Sobíšek o posilování koruny

Nejpozději během dneška musí jednotlivá ministerstva předložit návrhy svých rozpočtů resortu financí. Ten se v rámci reformy snaží prosadit úsporná opatření. Někteří ekonomové, jako třeba Pavel Ševčík z Liberálního institutu, v tom však vidí pouze laciný politický manévr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Ševčík o reformě

Ceny potravin by v České republice neměly vinou očekávané nižší sklizně nijak dramaticky růst. Díky dobrým výsledkům z minulých let totiž nedojde k nedostatku základních zemědělských komodit. Také v další státech střední a východní Evropy se očekavá menší sklizeň - agrární analytik Petr Havel vysvětlil Radiožurnálu, že tato skutečnost bude pro české zemědělce naopak výhodná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Havel o menší sklizni

Významné úspěchy slaví aktivní politika zaměstnanosti v Mostě. Tamní úřad práce vydal na tento účel zhruba o třetinu méně než vloni, tedy asi 53 milionů korun. Přesto se mu daří vytvářet nová pracovní místa a při preferovat uplatnění především absolventů a mladistvých. Evidováno je jich ted skoro 1200 a jen během července přibylo dalších 116. Jak dodává Eva Holá, bude proto pracovní úřad i nadále podporovat absolventská místa u jednotlivých zaměstnavatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Holá o absolventských místech

Na polském nebi se mají objevit letadla levných aerolinií. Zatím ne zahraničních firem, protože pro ně se polský trh otevře až v momentu vstupu do EU. Levné letenky chce prodávat domácí letecká společnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák o levných letenkách

Markéta Kaclová, Martin Mrázek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme