Ekonomické informace 11. 8. 2004

Americký rezervní systém zvýšil základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, což zřejmě zabrání dalšímu klesání dolaru. Také u nás úrokové sazby už zřejmě velmi brzy porostou. Česká národní banka dnes zveřejní červnový výsledek platební bilance. Pro podstatnou část českých podnikatelů se po vstupu země do EU žádný zásadní převrat nekonal. S novou sklizní u nás začíná zlevňovat obilí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Očekávané se stalo skutečností. Americký rezervní systém - FED - zvýšil základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na půldruhého procenta. Zřejmě tak zabrání dalšímu klesání dolaru a silnější americká měna ovlivní všechny finanční i komoditní trhy, tedy potažmo také naši ekonomiku. Export do dolarových oblastí by měl být jednodušší, ovšem na druhou stranu dražší dolar v kombinaci s drahou ropou zvýší ceny benzinu a nafty.

Také u nás úrokové sazby už zřejmě velmi brzy porostou. K jejich zvýšení se už schylovalo v červenci. Ze záznamu z posledního zasedání bankovní rady, který byl zveřejněn včera, vyplývá, že tři ze sedmi členů rady hlasovali pro vyšší úrokové sazby. Chyběl tedy jeden hlas, aby skutečně vzrostly. Analytik ČSOB Petr Dufek potvrzuje, že se zvyšování úroků o čtvrt až půl procentního bodu do konce roku rozhodně nevyhneme. K prvnímu pohybu sazeb by přitom podle něj mohlo dojít v září, protože inflace už je poměrně vysoká.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Úrokové sazby

Česká národní banka dnes zveřejní červnový výsledek platební bilance. Z údajů o platební bilanci se nejvíce sleduje bilance běžného účtu, který zahrnuje obchodní toky zboží a služeb a toky výnosů z investic. Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška dosáhl v červnu schodek na běžném účtu maximálně šesti miliard korun, což považuje za příznivé číslo.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Platební bilance

Pro podstatnou část českých podnikatelů se po vstupu naší země do Evropské unie žádný zásadní převrat nekonal. Tvrdí to na základě šetření Středního podnikatelského stavu jeho předseda Zdeněk Somr. Firemní změny se týkaly hlavně technických a administrativních záležitostí. Po 100 dnech od našeho členství v unii přitom čeští střední podnikatelé stále postrádají praktické informace například o systému evropských fondů. Potřebné údaje by nejraději získávali z internetových stránek a od stálých poradců. Podle Somra je pro firmy zásadní, aby měly firmy v tomto směru svého schopného eurokoordinátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Somr: EU a firemní poradci

S novou sklizní u nás začíná zlevňovat obilí. Na Plodinové burze v Brně včera výrazně klesla cena žita i pšenice, a to přibližně o pětinu. Podle zemědělského analytika Petra Havla není srpnové snížení cen neobvyklé. Souvisí s tím, že na trh přichází letošní sklizeň, a proto je obilí dostatek. Zlevňování by mohlo v příštích dnech ještě mírně pokračovat, do ceny pečiva se prý ale nepromítne.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Obilí zlevňuje

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme