Ekonomické informace 11 .8. 2005

Českému stavebnictví se opět daří. V červnu se stavební výroba meziročně zvýšila o devatenáct procent, a úspěšně tak navázala na květnový šestadvacetiprocentní růst. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Dynamika stavební výroby podle analytika České spořitelny Davida Navrátila naznačuje, že pokračuje růst investic, což je základním předpokladem dalšího rozvoje české ekonomiky. Při vypočítávání důvodů příznivého vývoje stavebnictví však Navrátil upozorňuje na to, že nemalý vliv měl na výsledek průběh loňského roku, kdy během léta firmy příliš nestavěly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na stavbě

na stavbě | Foto: Česká televize
Přehrát

00:00 / 00:00

David Navrátil: Stavebnictví

Výrobce letadel Aero Vodochody uzavřel první smlouvu na dodávky leteckých součástek pro koncern EADS/Airbus, který je evropskou jedničkou ve výrobě letadlové techniky. Za jakých podmínek bude Aero součástky dodávat, vysvětluje mluvčí podniku Vítězslav Kulich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítězslav Kulich: Aero Vodochody

Vláda letos v červenci odstartovala prodej Aera Vodochody. O novém majiteli podniku by mělo rozhodnout dvoukolové veřejné výběrové řízení. Nový vlastník podniku by měl být znám na jaře příštího roku. Nyní v Aeru Vodochody vlastní přes 53 procent akcií státní společnost Letka a téměř čtyřicet sedm procent Česká konsolidační agentura.

Stále více Čechů si spoří na penzi. Od začátku roku se u nás počet penzijně připojištěných lidí zvýšil o sto osmdesát šest tisíc na více než tři milióny, což znamená, že penzijní připojištění už si platí téměř třetina obyvatel naší republiky. Penzijní fondy příliv nových klientů těší. Jen v prvním pololetí jim stoupl zisk o miliardu, a to na dvě miliardy a dvě stě milionů korun.

Závislost světové ekonomiky na ropě je zhruba o polovinu nižší než před třiceti lety. Vyplývá to z výpočtů společnosti Patria Finance. Současné rekordní ceny černého zlata už tak údajně nejsou pro světové hospodářství takovým nebezpečím jako v minulosti, a to proto, že největší měrou se dnes na růstu světového hospodářství podílejí služby.

S českými aeroliniemi létá stále více lidí. V prvním pololetí náš národní dopravce přepravil dva miliony a tři sta tisíc pasažérů, tedy o osmnáct procent více než loni a počet vypravených letů zvýšil o čtvrtinu. Kam cestující létají nejčastěji, upřesňuje Daniela Hupáková, z tiskového oddělení Aerolinií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniela Hupáková: ČSA

Markéta Pešková, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme