Ekonomické informace 11. 8. 2006

V kauze pochybných úvěrů pro firmy kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského padl první trest. Letošní úroda obilí bude kvůli počasí nakonec tak špatná. Na zdražení ropy už zareagovaly i letecké společnosti, které opět navýšily své palivové příplatky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka

Komerční banka | Foto: Jan Rosenauer

V kauze pochybných úvěrů pro firmy kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského padl první trest. Městský soud v Praze odsoudil na pět let vězení jednu z úřednic Komerční banky. Bývalá šéfka odboru financování obchodů banky Jiřina Kaplanová se měla při poskytování půjček dopustit úvěrového podvodu. Chvalovský totiž půjčené peníze nikdy nesplatil a bance tak vznikla škoda ve výši jedné a půl miliardy korun. Kaplanová se bránila tím, že o všem rozhodovalo představenstvo banky. Navíc podle ní nešlo o úvěry.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kaplanová: Nešlo o úvěry

Spolu s Kaplanovou bylo uznáno vinnými také dalších 6 úředníků. Těm ale soud trest odpustil.

Letošní úroda obilí bude kvůli počasí nakonec tak špatná, že nebude stačit ani na pokrytí potřeb České republiky, tvrdí Agrární komora. Nejnovější informace z regionů podle ní totiž naznačují, že se úroda propadne až o 15 procent a Česko se tak bude muset potýkat s nedostatkem kvalitního potravinářského obilí. Podobný problém ale zřejmě čeká i celou Evropu a podle tajemníka komory Jana Záhorky je proto pravděpodobné, že obilí znatelně podraží.

A zdražit by mohly i další produkty. Ne kvůli špatné úrodě, ale kvůli drahé ropě, která může ovlivnit například i ceny některých školních pomůcek. Ty umělohmotné se totiž vyrábějí právě z ropných produktů a protože ty neustále zdražují, rozhodli se ke zvýšení cen i výrobci pomůcek do školy. Kdy přesně ceny zvednou, ale zatím není jasné.

Na zdražení ropy už zareagovaly i letecké společnosti, které opět navýšily své palivové příplatky. Tento týden jejich růst oznámily České aerolinie, Air France a KLM. Řada nízkonákladových přepravců ale palivové příplatky i přes vysoké ceny pohonných hmot vůbec neúčtuje. Jak je to možné? Podle analytika společnosti Wood and Company Tibora Bokora tyto firmy nechtějí zavádět příplatky kvůli vysoké konkurenci na trhu a raději rostoucí ceny promítají do svých marží, což velmi negativně ovlivňuje jejich hospodaření.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokora: Poplatky

Do konce roku zmizí z českého trhu jeden z poskytovatelů kabelové televize, společnost Karneval. Mateřská firma konkurenčního kabelového operátora UPC, Liberty Global, totiž oznámila, že Karneval za více než devět miliard korun kupuje. Na trhu tak po spojení obou značek vznikne operátor s více než 800.000 (osmi sty tisíci) klienty, který bude nabízet kabelovou televizi, rychlý internet a telefonní služby. Transakci musí ještě schválit Úřad pro hospodářskou soutěž. Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Bártka by spojení UPC a Karnevalu vytvořilo dominantního operátora, který by mohl monopolně stanovovat ceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bártek: UPC a Karneval

Naopak u vysokorychlostního internetu by ke zdražení dojít nemělo.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme