Ekonomické informace 11. 9. 2007

Praktičtí lékaři dostanou od VZP ještě letos 220 milionů korun. Koruna prolomila další rekord vůči americkému dolaru. Odbory ani na druhý pokus neprosadily šestiprocentní nárůst mezd ve veřejné správě. Íránská vláda uvažuje o tom, že škrtne na bankovkách tři nuly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Marián Vojtek

220 milionů korun dostanou ještě letos praktičtí lékaři od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Její rozhodnutí ale nesouvisí s plánovaným protestem praktiků. O výplatě prý pojišťovna uvažovala dávno před tím, než doktoři vyhlásili, že 19. září nechají své ordinace zavřené.

Koruna prolomila další rekord vůči americkému dolaru. Na chvíli se dostala na úroveň 19 korun a 96 haléřů. Pak ale znovu lehce oslabila. Dnes začne obchodování na úrovni 20 korun a 6 haléřů za dolar. Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance odhaduje, že americká měna bude zlevňovat dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Dolar

Odbory ani na druhý pokus neprosadily šestiprocentní nárůst mezd ve veřejné správě. Od státu chtěly zvýšení platů shodné s hospodářským růstem země. Vláda ale souhlasila s navýšením jenom o jedno a půl procenta. Opatření se týká asi 750 tisíc lidí zaměstnaných ve veřejné sféře.

Ve Francii se pro změnu odbory a vláda dohadují kvůli důchodové reformě. Premiér Francois Fillon už oznámil, že představí část plánovaných změn. Odboráři ale tvrdí, že s nimi měl kabinet připravovanou reformu více konzultovat. A také varovali, že začnou stávkovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šmíd: Francouzské odbory

Íránská vláda uvažuje o tom, že škrtne na bankovkách tři nuly. Hodnotu měny totiž poškozuje vysoká, dvouciferná inflace. Podle íránských médií už prezident pověřil centrální banku, aby tuto možnost prozkoumala. Podrobnosti má redaktor Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Tureček: Úvahy o denominaci íránské měny

Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme