Ekonomické informace 12. 1. 2004

Dnešek je konečný termín, ve kterém mohou zájemci podat předběžné nabídky na koupi podílu v Unipetrolu. Loni se v České republice prodalo téměř 150 tisíc nových osobních automobilů. Už dnes mohou věřitelé zkrachovalé Union banky nahlížet do seznamů přihlášek pohledávek jiných věřitelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Nejvýznamnější událost pro náš chemický průmysl se opět o něco přiblíží. Dnes je totiž konečný termín, ve kterém mohou zájemci podat předběžné nabídky na koupi podílu v Unipetrolu. Ukáže se tedy, kdo všechno má o naši dominantní firmu zájem. Jak říká mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová, dosud projevilo zájem 17 uchazečů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Uchazeči o Unipetrol

Další kolo soutěže o 63procentní státní podíl v holdingu vypukne v polovině března. Už teď je o Unipetrol velký zájem na akciových trzích. V RMS posílily jeho akcie během týdne téměř o procento, takže stály 70 korun 90 haléřů. Na Pražské burze pak během týdne vzrostly o více než 7 procent a obchodovaly se za 70 korun a 40 haléřů. Zajímavé je, že akcie Unipetrolu stály v březnu 2002 přibližně 30 korun. Dalo se na nich tedy znatelně vydělat.

Loni se v České republice prodalo téměř 150 tisíc nových osobních automobilů. Prodej roste už třetí rok po sobě. Největší zájem máme o značku Škoda, hlavně o Fabii. Oblíbené jsou ale také francouzské vozy Renault a Peugeot. Antonín Šípek ze Sdružení automobilového průmyslu doufá, že nová osobní auta se budou i nadále dobře prodávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Šípek: Prodej nových aut

Ještě jednu motoristickou zajímavost. To, že se Karel Loprais a Tomáš Tomeček drží při Dakarské rally kolem pátého místa, znamená dobrou vizitku pro Tatru. Akcie podniku minulý týden posílily v rámci obchodů na RM-SYSTÉMu téměř o 14,5 procenta na závěrečný kurz 34 koruny a 90 haléřů za akcii.

Deficit německého státního rozpočtu za loňský rok bude asi o čtyři miliardy eur menší, než se původně předpokládalo. I tak ale překročí pravidla Evropské unie, podle nichž schodek nesmí přesáhnout tři procenta hrubého domácího produktu. Mluvčí německého ministerstva financí oznámil, že deficit dosáhne zhruba 39 miliard eur. Bude tedy mezi třemi a čtyřmi procenty HDP.

Ještě tento měsíc má Evropská komise rozhodnout o tom, zda vyzve Evropský soudní dvůr, aby zrušil rozhodnutí ministrů nepotrestat Německo a Francii. Ta také překročila stanovený limit rozpočtového schodku.

Čínská vláda chce poskytnout 40 miliard dolarů Čínské průmyslové a komerční bance. Finanční pomoc by tak v krátké době obdržela už třetí velká státní banka. Podle listu Čaina bysnys poust China Business Post by tak stát na ozdravení bank mohl celkově vynaložit až 120 miliard dolarů. Čínské banky se snaží vypořádat s řadou špatných či špatně vymahatelných úvěrů - i u nás to známe.

Už dnes mohou věřitelé zkrachovalé Union banky nahlížet do seznamů přihlášek pohledávek jiných věřitelů. Seznamy budou v budově Ostravského soudu a v ústředí Union banky v Ostravě zpřístupněny až do 9. února, kdy bude první přezkumné jednání, vysvětlil mluvčí Union banky Robert Korselt.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Korselt: Seznam věřitelů Union banky

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme