Ekonomické informace 12. 1. 2006

V České republice postupně ubývá podnikatelů. Produkce osobních aut v Česku loni překročila půlmilionovou hranici. Letečtí dopravci stále více využívají český vzdušný prostor. Norové zatím nevědí, zda na svůj pracovní trh pustí Čechy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další podobu studie vozu Škoda Yeti

Další podobu studie vozu Škoda Yeti | Foto: Petr Jansa

Podnikatelů v Česku postupně ubývá. Podle informací České správy sociálního zabezpečení se počet osob samostatně výdělečně činných, mezi které patří podnikatelé, soukromí lékaři, umělci nebo zemědělci, během minulého roku snížil o 35 tisíc. Nejvýrazněji jich přitom ubylo v prvním čtvrtletí. Podle některých ekonomických odborníků byl pokles podnikatelů na počátku roku spíš administrativní záležitostí. Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška ale souvisel se zhoršením podmínek pro podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Pokles počtu podnikatelů

V Česku se loni poprvé vyrobilo více než půl milionu osobních aut. Počet nových vozů, které tuzemské automobilky vyprodukovaly, se zvýšil na rekordních 600 tisíc vozů. Zasloužila se o to zejména Škoda Auto, která vyrobila 494 tisíc vozů a dalších více než 100 tisíc jich pochází z nové kolínské automobilky TPCA. Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka ke zvýšení produkce přispěl hlavně velký zájem o naše vozy v zahraničí. Češi o nová auta tak vysoký zájem neprojevují a často dávají přednost ojetých vozům.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Šípek: Zájem o české vozy

Letečtí dopravci stále častěji využívají český vzdušný prostor. Počet přeletů letadel se loni zvýšil o osm procent ve srovnání s rokem 2004. Podrobnosti přidává mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Klíma: Počet přeletů se zvýšil

Norská vláda se zatím nerozhodla, zda otevře svůj pracovní trh i pro české občany. Norský premiér Jens Stoltenberg po setkání se svým českým protějškem Jiřím Paroubkem řekl, že jeho vláda nejdříve musí vyhodnotit dosavadní zkušenosti. Oba politici jednali i o ekonomické spolupráci, mimo jiné o perspektivním posílení norských dodávek zemního plynu do České republiky.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku by stížnosti českých majitelů domů kvůli regulaci nájemného mohl začít posuzovat už letos. Záležet bude na tom, kdy vynese rozsudek v případu majitelky domu vůči Polsku a zda poté český případ projedná ve zrychleném řízení.

Dozorčí rada České konsolidační agentury má dnes projednat záměr vlády převést pohledávku státu čtyř miliard korun vůči Setuze na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Převod pohledávky je součástí plánu vlády na opětovné získání vlivu v této potravinářské firmě. Stát chce převést pohledávku na podpůrný fond, který pak bude jednat s vlastníky Setuzy o přeměně dluhu na akciový podíl. Podle dosavadních informací však jednání s Českým olejem, který Setuzu ovládá, zatím nedospěla k závěru.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme