Ekonomické informace 12. 10. 2004

Za necelé dvě hodiny se dozvíme, jak se českému průmyslu dařilo v srpnu. I náš průmysl ovšem může zasáhnout stále dražší ropa. Akcionáři Aera Vodochody schválili odchod společnosti Boeing Česká z podniku. České podniky mají jednodušší cestu na chilský trh. Rozpočtový výbor parlamentu včera doporučil poslancům schválit navržené příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna

továrna | Foto: Jan Rosenauer

Za necelé dvě hodiny se dozvíme, jak se českému průmyslu dařilo v srpnu. Protože naši výrobu stále pohání vysoká zahraniční poptávka, odhaduje Helena Horská z Raiffeisen bank, že zjištění statistického úřadu budou velmi optimistická.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Horská je optimistická

I náš průmysl ovšem může zasáhnout stále dražší ropa. Včera padly další cenové rekordy. Americké kontrakty se včera dostaly na 53 dolary a 67 centů za barel. Mohou za to politické i přírodní katastrofy, z dlouhodobého hlediska je ale nejdůležitější stále rostoucí světová spotřeba černého zlata. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky ale ani vyšší poptávka neudělá nic s tím, že těžba už se příliš zvyšovat nedá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Procházka o zvyšování těžby

Akcionáři Aera Vodochody schválili odchod společnosti Boeing Česká z podniku. Boeing v Aeru od roku 1998 vlastnil 35procentní podíl, který přejde na český stát za symbolické dvě koruny. Stát firmu zcela ovládne, ale zároveň za ni převezeme závazky za dobu, kdy tam americká společnost působila. Po restrukturalizaci nabídne Aero k prodeji.

České podniky mají jednodušší cestu na chilský trh. Po našem vstupu do Evropské unie totiž i pro nás začala platit asociační dohoda mezi Unií a latinskoamerickou zemí, která nabízí zajímavé odbytové možnosti. Po podpisu dohody hovořil o výhodách náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Tlapa o výhodách obchodu s Chile

Rozpočtový výbor parlamentu včera doporučil poslancům schválit navržené příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. To je důležitý signál pro poslance, kteří by měli o rozpočtu začít rokovat už tento týden. Navrhovaný deficit má být 83 a půl miliardy korun bez započtení ztráty Konsolidační agentury.

Německý Telekom se rozhodl po čtyřech letech obchodování stáhnout z burzy akcie své dceřiné společnosti - internetového providera T-Online. Akcionářům se to ale příliš nelíbí. Jak zjistil náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, Telekom musí akcie vykoupit za aktuální burzovní cenu 8 euro 99 centů. V roce 2000 přitom vstupovaly na trh s cenou třikrát vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o akciích T-Online

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme