Ekonomické informace 12. 10. 2005

Vláda by měla dnes rozhodnout o dalším osudu posledního uranového dolu u nás. Kabinet zřejmě posvětí záměr dotěžit zásoby uranu v ložisku Rožná v lokalitě Dolní Rožínka. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinace by měl být tento poslední Evropský hlubinný uranový důl v provozu ještě dalších šest let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP
Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Mravinec: Těžba uranu v ložisku Rožná

Česká ekonomika je příliš energeticky a materiálově náročná a neekologická. Spotřebováváme až o osmdesát procent více energie, než je průměr ve starých zemích Evropské unie. Vyplývá to ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Ministerstvo životního prostředí přitom už připravuje ekologickou daňovou reformu. Podle hlavní ekonomky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové by nebylo zavedení ekologických daní od věci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Šichtářová: Zavedení ekologických daní

Celkový počet osobních aut na českých silnicích by se při současném trendu obnovy vozového parku mohl do roku 2010 zvýšit o osm set třicet tisíc. Odhaduje to Sdružení automobilového průmyslu. Podle ředitele sdružení Antonína Šípka je to hlavně kvůli tomu, že se staré vozy málo vyřazují z evidence. Co se týká průměrného stáří vozového parku, záleží prý čistě na tom, jak se k nám budou dovážet ojeté automobily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Šípek: Počet a stáří osobních automobilů v ČR

Ruské ministerstvo hospodářství podpořilo plánovanou koupi ruské ropné firmy Sibněfť Romana Abramoviče státním plynárenským gigantem Gazprom. Jen připomenu, že Abramovičovi patří také fotbalový klub Chelsea. Ruské ministerstvo hospodářství už předložilo vládě návrh směrnice, která podporuje převzetí Sibněftu za třináct miliard dolarů. Dohoda výrazně posílí pozici státního Gazpromu v ropném průmyslu v souladu se snahami Kremlu získat zpět státní vliv nad lukrativním odvětvím. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký situaci dodala, že Gazprom už podepsal dohodu se západními bankami o poskytnutí úvěru na financování akvizice. Jde o historicky nejvyšší půjčku v Rusku.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme