Ekonomické informace 12. 11. 2001

Česká republika je fungující tržní ekonomikou. Tak hodlá nazvat ve své hodnotící zprávě naše hospodářství Evropská komise. O lepšícím se stavu našeho hospodářství svědčí i výsledky řady podniků. Například společnosti Škoda JS, dceřinné firmě plzeňského holdingu, by se měly zvýšit tržby z jedné celé šesti desetin na 2,2 desetiny miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Česká republika je fungující tržní ekonomikou. Tak hodlá nazvat ve své hodnotící zprávě naše hospodářství Evropská komise. Jak připomíná náš zpravodaj Milan Fridrich, dokument schválí kolegium komisařů zítra ve Strassbourghu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o hodnotící zprávě

O lepšícím se stavu našeho hospodářství svědčí i výsledky řady podniků. Například společnosti Škoda JS, dceřinné firmě plzeňského holdingu, by se měly zvýšit tržby z jedné celé šesti desetin na 2,2 desetiny miliardy korun. Dokonce pětačtyřicetiprocentní růst tržeb očekává generální ředitel Jiří Borovec v příštím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Borovec o produktivitě na zaměstnance v roce 2003

887 milionů korun, to je hrubý zisk největšího tuzemského distributora elektriceké energie - Severomoravské energetiky za prvních devět měsíců letošního roku. Pavel Nováček z tiskového odboru doplnil, že společnost především snížila výrobní náklady na služby a materiál a rozpustila i opravné položky za některými pohledávkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Nováček o pohledávkách

Při hodnocení otevřených podílových fondů se mezi těmi, které získaly maximální počet pěti hvězdiček, nejvíce objevovaly fondy Investiční kapitálové společnosti a Investiční společnosti České spořitelny. Naopak z jednohvězdičkových fondů byly tři pod správou První investiční. Vyplývá to z pravidelného měsíčního hodnocení podílových fondů, které počátkem listopadu provedly ratingová agentura CRA Rating Agency a finanční server Peníze.cz.

Ministři ropného průmyslu Saúdské Arábie, Venezuely a Mexika považují za nutné, aby byla produkce ropy snížena. Podle jejich názoru se totiž trh potýká s přetlakem nabídky, který je třeba odstranit.

Světová obchodní organizace schválila své rozšíření o Tchaj-wan. Stalo se tak na konferenci v katarské metropoli Dauhá pouhý den poté, co se vstupu dočkala také Čína.Tchaj-wan je čtrnáctou největší obchodní ekonomikou na světě a o členství v WTO jednal 12 let. Vstupu do organizace však mimo jiné bránil i postoj Číny, která Tchaj-wan i nadále považuje za svoji součást.

V Londýně dnes začíná světový turistický veletrh. V hlavním městě Velké Británie je také Jaroslav Skalický.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Skalický o turistickém veletrhu

Úrokové sazby v Evropě a Americe začaly klesat. Centrální banky snížily cenu peněz v reakci na zpomalení hospodářství po zářijovém útoku na Spojené státy. Zareaguje podobně i Česká národní banka, aby zabránila přilivu spekulativního kapitálu.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme