Ekonomické informace 12. 12. 2002

V Kodani začíná klíčový summit Evropské unie, který by měl ukončit vyjednávání s deseti kandidátskými zeměmi včetně České republiky o podmínkách jejich budoucího členství. Hrubý domácí produkt naší republiky by za celý letošní rok neměl klesnout pod dvě procenta. Spojení ČEZu s pěti distributory by mělo v regionech snížit cenu elektřiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro a koruna

euro a koruna | Foto: Jan Rosenauer

Na summitu v Kodani nebude žádný kandidát moci zablokovat vstup ostatních zájemců o členství v EU. Připravení kandidáti na vstup tak nebudou muset čekat na ty nepřipravené. Toto varování adresovalo dánské předsednictví EU vzpurným kandidátům o členství v unii těsně před zahájením vrcholné schůzky, na které by Evropská unie měla ukončit vyjednávání s deseti kandidátskými zeměmi včetně České republiky o podmínkách jejich budoucího členství.

Podle hlavního vyjednavače naší republiky Pavla Teličky čekají účastníky summitu složitá jednání, která dnes začínají pracovní večeři.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Telička: Summit Evropské unie

Hrubý domácí produkt naší republiky by za celý letošní rok neměl klesnout pod dvě procenta. Český statistický úřad přitom podle své předsedkyně Marie Bohaté spoléhá především na spotřebu domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Bohatá: Hrubý domácí produkt za rok 2002

Loni domácí ekonomika vzrostla o 3,3 procenta. Ve třetím čtvrtletí letošního zpomalila na půldruhého procenta, a to hlavně kvůli špatným výsledkům zahraničního obchodu, silné koruně a povodním.

Spojení ČEZu s pěti distributory by mělo v regionech snížit cenu elektřiny - takové jsou předpoklady jak analytiků tak i samotné elektrárenské společnosti. O vytvoření monopolních podmínek v elektroenergetice rozhodl antimonopolní úřad, který dal zelenou návrhu bývalého Zemanova kabinetu o spojení výrobce s distributory.

Kvůli omezením úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ale musí ČEZ majoritu v jedné distribuční společnosti nakonec přece jen přenechat někomu jinému. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže tak bude elektřina levnější ne v pěti ale ve čtyřech regionech.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Pokles cen elektřiny

Ministerstvo financí a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělily České pojišťovně souhlas s nákupem sta procent akcií Commercial Union penzijního fondu, který tak již fakticky i právně patří do skupiny ČP. Podrobnosti má její mluvčí Václav Bálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Commercial Union pod ČP

Slovenský parlament schválil návrh státního rozpočtu na rok 2003 s předpokládaným schodkem 56 miliardy slovenských korun. Celkový deficit veřejných financí by v příštím roce neměl překročit pět procent hrubého domácího produktu, zatímco letos vláda očekává schodek 7,7 procenta HDP.

Evropská komise zakročila proti praktikám státní pomoci národním leteckým společnostem. Řecké společnosti Olympic Airways nařídila vrátit vládě téměř 200 miliónů eur, u irské Ryanair zahájila šetření pobídek a zasáhla i proti plánům zvýšení státní pomoci francouzským aeroliniím.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme