Ekonomické informace 12. 2. 2003

Tripartita se nedohodla na reformě veřejných financí, přesto k některým závěrům přece jen dospěla. Šéf americké centrální banky Alan Greenspan varoval před důsledky irácké krize na ekonomiku USA. Naše centrální banka zastává názor, že jednotnou evropskou měnu bychom měli přijmout co nejrychleji. Vládní agentura Czechtrade založila nový Exportní klub.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Ke svému závěru se dnes přiblíží kolektivní vyjednávání ve Škodě Auto. Vedení automobilky se už od konce loňského roku nemůže dohodnout s odbory na růstu mezd v tomto a příštím roce. Obě strany se proto dohodly na jmenování společného zprostředkovatele. Ten by měl předložit kompromisní návrh řešení.

Šéf americké centrální banky Alan Greenspan varoval před důsledky irácké krize na ekonomiku Spojených států. V pololetní zprávě pro americký senát vyzval také k větší rozpočtové disciplíně. Podrobnosti má náš washingtonský zpravodaj Miroslav Konvalina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina: Dopad irácké krize na ekonomiku USA

Tripartita se nedohodla na reformě veřejných financí, přesto k některým závěrům přece jen dospěla. Zaměstnavatelé připustili, že by mohli od státu převzít výplatu nemocenských dávek v prvních týdnech nemoci svých pracovníků. Požadují zpracování analýzy dopadů této změny. Odbory zase nesouhlasí s tím, aby zaměstnanci nedostávali po první tři dny své nemoci nemocenské dávky.

O změnách v nemocenském pojištění bude dále jednat tým, v němž budou zastoupeni nejen sociální partneři, ale i zástupci lékařů. Ke stanovisku zaměstnavatelů předseda Svazu výrobních družstev Jan Wiesner řekl:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Wiesner: Změny v nemocenském pojištění

Právě reforma veřejných financí je nutná pro přijetí společné evropské měny. Centrální banka zastává názor, že do eurozóny bychom měli vstoupit co nejrychleji. Doporučuje to v návrhu strategie přistoupení k euru, který dnes projedná vláda. Prvním možným rokem pro zavedení eura je rok 2007. Podle člena bankovní rady Oldřicha Dědka materiál obsahuje názor České národní banky na načasování přijetí eura.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Dědek: Přijetí eura

Zlepšit exportní prostředí v zemi by mohl nově vzniklý Exportní klub, který založila vládní agentura Czechtrade. Klub má přivést k jednomu stolu představitele podnikové a státní sféry. Partnery jsou Česká exportní banka a exportní pojišťovna EGAP. Šéfa Czechtradu Martin Tlapa považuje za hlavní přínos otevřenou výměnu informací a exportních zkušeností.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Exportní klub

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme