Ekonomické informace 12. 3. 2001

V dnešních Ekonomických informacích se dozvíte, že Škoda Energo změnila majitele, LET Kunovice ho zřejmě změní už brzy a Nová Huť se pře s firmou Osinek o cenu surového železa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do dneška musí dosavadní čtyři zájemci o jednapadesát procent akcií Českých radiokomunikací předložit své závazné nabídky. Do konce března by pak vládní komise měla kabinetu předložit návrh pořadí uchazečů. Podrobněji se k tomu v dnešním Ekonomickém magazínu.

Zatímco privatizace Českých radiokomunikací stále ještě probíhá, plzeňská Škoda Energo už má nového vlastníka a jejích 840 zaměstnanců tedy i nového zaměstnavatele. Firmu získala britská společnost FKI, která se tak stává jedním z nejvýznamnějších výrobců generátorů ve světovém měřítku. Jeden z aktérů dnešní smlouvy - náměstek ředitele Konsolidační banky Miroslav Zámečník tvrdí, že transakce přinese výhody oběma stranám.

Blíží se snad i prodej krachujícího LETu Kunovice. Pravděpodobně v polovině tohoto týdne by mělo začít výběrové řízení pro zájmce o tuto leteckou továrnu. Jak informuje Roman Verner tento termín potvrdil jeden z největších věřitelů LETu - Konsolidační banka.

Nová huť zvažuje žalobu na státní společnost Osinek, která profinancovává výrobu ve Vítkovicích. Jedná se o dluh ve výši 87 miliónů korun za odběr surového železa. Podle finančního ředitele Nové huti Oldřicha Struminského, Osinek na konci loňského roku platil za každou odebranou tunu o 300 korun méně oproti výrobní ceně. Stanovenou cenu, kterou Osinek odmítl akceptovat, podle jeho slov, potvrdil i závazný znalecký posudek Vysoké školy báňské.

Generální ředitel a místopředseda Osinku Jiří Staněk považuje požadavek Nové huti za neoprávněný a dluh odmítá uznat.

Česká republika patří mezi nejméně rizikové země pro zahraniční investice ve střední a východní Evropě. Vyplývá to ze čvrtletní zprávy britského ústavu Economist Inteligence Unit, o které informuje náš zpravodaj Milan Fridrich.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme