Ekonomické informace 12. 3. 2003

Ropy bude dostatek i v případě vojenského konfliktu v Iráku, ujistily světové trhy členské země kartelu OPEC. Jak dodává z Vídně Marie Woodhamsová, země OPEC prohlásily, že nehodlají používat tuto surovinu jako zbraň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

M. Woodhamsová: OPEC

Ovšem zatím, díky ujištění OPEC klesla během včerejška cena americké lehké ropy o více než 80 centů a 44 centy za barel oslabila i severomořská ropa Brent.

Plzeňská banka by se dnes měla oficiálně vyjádřit k uzavření své jediné pobočky v Plzni. Tu během včerejška vůbec neotevřela kvůli prohranému soudnímu sporu se investiční společností AKRO. Té má zaplatit kolem dvou miliard korun jako náhradu škody akcionářům bývalých vytunelovaných CS fondů, které AKRO v současnosti spravuje. Jenže celé jmění Plzeňské banky dosahuje jen jedné miliardy a čtvrt. Zástupci peněžního ústavu už jednali s centrální bankou o řešení této situace.

Plán na záchranu Union banky, který počítá s účastí Fondu pojištění vkladů, zatím příliš nevychází. Naráží totiž na zákon. Vedení banky navrhlo, aby jejím klientům Fond vyplatil vklady do výše zákonem stanovené a celou sumu by pak peněžní ústav fondu během několika let splatil. Centrální banka se k záměru zatím nevyjádřila a bude záležet hlavně na jejím rozhodnutí. Podle ředitele Fondu Pavla Trnky je ale řeč zákona jasná.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Trnka: Fond pojištění vkladů

Vláda dnes bude znovu jednat o podílu krajů na výnosu některých daní. Ministři budou posuzovat i návrh poslanců ODS na zrušení daně z nemovitostí a rozhodnou zřejmě i o prodeji zbývajícího tříprocentního podílu státu v Transgasu. Podle mluvčí ministerstva financí Evy Novákové už není státní majetková účast ve firmě důležitá. Nemá ekonomické ani strategické opodstatnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Transgas

Český Telecom dostal od antimonopolního úřadu třiadvacetimionovou pokutu. Úřad sankci vyměřil za to, že služba vysokorychlostního připojení k internetu přes technologii ADSL, kterou loni Telecom nabízel, bránila vzniku konkurence v této oblasti. Podle Vlastimila Sršně z tiskového odboru Telecom zatím rozhodnutí úřadu zkoumá.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Sršeň: Český Telecom

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme