Ekonomické informace 12. 3. 2004

Všechny evropské burzy reagovaly na včerejší tragédii ve Španělsku. Za minulý rok se začalo stavět téměř 36 a půl tisíce nových bytů. eBanka loňským náborem potenciálních klientů přes své zaměstnance zřejmě porušila zákon. Společnost Böhm Plast získala ocenění Subdodavatel roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Na včerejší španělskou tragédii okamžitě reagovaly všechny evropské burzy. Ceny akcií klesaly, protože investoři houfně prodávali v obavách z dalších možných útoků. Oslabila i pražská burza. Výrazný pokles cen zaznamenaly zejména akcie cestovních kanceláří. Neklid na trzích bude zřejmě podle obchodníků pokračovat i v dalších dnech. Cena zlata se udržela pod čtyřmi sty dolary za troyskou unci a na bombové útoky ve Španělsku nereagovala.

Ropa na světových trzích včera zdražila. Více než na teroristický útok v Madridu ale reagovala na očekávanou vyšší spotřebu vyvolanou začátkem motoristické sezóny a oživováním asijských ekonomik. Projevil se také sesuv půdy v Ekvádoru, který přerušil hlavní ekvádorský ropovod, takže se černé zlato nedostane do přístavu a světový trh tak přichází o téměř 500 tisíc barelů ropy denně.

Bytová krize je zřejmě za námi. Za minulý rok se začalo stavět téměř 36 a půl tisíce nových bytů. Celkově se meziročně bytová výstavba zvýšila o 8,6 procenta. Podle analytika Československé obchodní banky Petra Dufka za to mohou hlavně levné hypotéky a úvěry ze stavebního spoření.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Růst bytové výstavby

Úřad pro ochranu osobních údajů skončil kontrolu v eBance a prohlásil, že loňským náborem potenciálních klientů přes své zaměstnance eBanka porušila zákon, když získávala osobní údaje o třetích osobách bez jejich souhlasu. Nejde prý o fatální pochybení. Banka podle svého mluvčího Pavla Makovského s úřadem spolupracuje na vyjasnění všech postupů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Makovský: Kontrola v eBance

Česká národní banka vyhlásila nový dlouhodobý inflační cíl. Ten by měl být platný od ledna roku 2006 jako tříprocentní meziroční přírůstek indexu spotřebitelských cen. Centrální banka bude hlídat, aby se skutečnost od cílení nelišila více než jeden procentní bod na obě strany. Inflační cíl bude platit od roku 2006 až do našeho přistoupení k eurozóně. Pak přejde měnová politika na Evropskou centrální banku

Dodávky dílů konečným výrobcům uzavřela za nejvíce peněz minulý rok společnost Böhm Plast z České Třebové. Ta za to také včera dostala ocenění Subdodavatel roku od agentury CzechInvest. Její mluvčí Jana Víšková připomněla, že na program podpory českým subdodavatelům přispívají fondy Evropské unie už od roku 1999.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Subdodavatel roku

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme