Ekonomické informace 12. 4. 2005

Zástupci Fondu národního majetku dnes podepíší s vedením španělské společnosti Telefonica smlouvu o prodeji státního podílu v Českém Telecomu. Za jednapadesát procent akcií Španělé nabídli 82 a půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Mluvčí Fondu Petra Krainová připomíná, že celý proces musí ještě schválit Evropská komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Prodej Telecomu musí schválit Evropská komise

Vrchní soud v Praze by měl dnes rozhodnout ve sporu mezi Fondem národního majetku a společností Petrcíle. Ta požaduje po státu více než dvě miliardy korun za vyhranou arbitráž. V ní Petrcíle napadla stát za vypovězení smlouvy o prodeji patnácti procent akcií Nové Huti v roce 2000. Důvodem bylo nesplnění podmínek smlouvy manažerskou společností. Petrcíle tvrdila, že stát tak učinil neoprávněně a arbitrážní soud jí dal zapravdu.

Česká republika oznámila Bruselu, že akceptuje emisní kvótu 97,6 megatun kysličníku uhličitého a metanu ročně. Tato emisní kvóta by měla platit od roku 2005 do roku 2007. Součástí alokace jsou také bonusy za Centrální zdroje tepla, které získají příslušné české podniky. Kompromisní výsledek zdlouhavého jednání by měla dnes oficiálně schválit Evropská komise. Ministr průmyslu Milan Urban ocenil, že české firmy tak nebudou muset povolenky nakupovat v omezenějším rozsahu. A proti původní verzi je mohou užít i pro vlastní rozvoj. Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn řekl, že jde o solidní výsledek vyjednávání, který bere v úvahu vyšší růst české ekonomiky a plány na vyšší export elektřiny.

Podnikatelé mají šanci získat příspěvek na odborné vzdělávání svých pracovníků. O podporu mohou žádat podniky z oblasti zpracovatelského průmyslu, průmyslových a ekologických služeb a dalších navazujících oblastí. Na celý program je vyčleněno 256 milionů korun. Z toho tři čtvrtiny přijdou z rozpočtu Evropského sociálního fondu. Jana Víšková z agentury CzechInvest vysvětluje, jak o dotaci požádat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Jak požádat o dotaci

Téměř dvě desítky českých podniků se v Libyi snaží obnovit obchodní vztahy z minulosti. Libye začíná s privatizací a snaží se přilákat zahraniční investory. Bude muset investovat do výstavby silnic, dálnic, vodních toků, ale i výstavby bytů. Velké příležitosti může nabídnout i turistický průmysl. Po prvních zkušenostech z návštěvy nám přímo z Tripolisu řekl náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa, že šance našich podniků uspět, jsou velké.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Šance na úspěch v Libyi jsou velké

Možná budete patřit k těm rodinám, u jejichž dveří zazvoní statistici. Na co mohou být zvědavi a jak si ověříte, že se k vám nedobývá podvodník, to se dozvíte v dnešním ekonomickém magazínu Radiožurnálu. Podíváme se také do Hannoveru. Na slyšenou po čtvrt na deset se těší Jitka Hanžlová.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme