Ekonomické informace 12. 4. 2007

Průmysl v Česku roste pětkrát rychleji než v ostatních zemích Evropské unie. Mírná zima svědčila malým vodním elektrárnám. Škoda Steel, bývalá Škoda Kovárny, přestane od června používat jméno Škoda. Společnost BORCAD cz, která vyrábí zdravotnickou techniku a sedadla do vlaků, chce posílit svou pozici v Německu. Jantarové nealkoholické pivo začal vyrábět Humpolecký pivovar.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustr. foto)

Průmysl (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Český průmysl roste pětkrát rychleji než v ostatních zemích Evropské unie. Podle údajů statistického úřadu stoupla v únoru produkce podniků na téměř 15 a půl procenta. Důvody tak dobrého výsledku vysvětlil ekonom Next finance Vladimír Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Průmyslová výroba

Mírná zima svědčila malým vodním elektrárnám. Jednadvacet malých elektráren společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje dodalo během prvního letošního čtvrtletí do sítě 64 milionů kilowatthodin ekologicky čisté elektrické energie. Toto množství odpovídá roční dodávce elektřiny pro více než 18 tisíc domácností. Nejstarší malá vodní elektrárna je na Čenkově pile na Šumavě. Je z roku 1912. Nejnovější je v Bukovci u Plzně.

Škoda Steel, bývalá Škoda Kovárny, přestane od června používat jméno Škoda. Spojí se se Škodou Hutě a přejmenuje se na Pilsen Steel, s.r.o. Oběma firmám, které vlastní od července 2004 ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ, vyprší 18. června licence na užívání obchodního jména a loga Škoda. Jak to bude dál, popsal generální ředitel podniku Michal Horáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Horáček: Škoda Steel

Společnost BORCAD cz, která ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku vyrábí zdravotnickou techniku a sedadla do vlaků, chce posílit svou pozici v Německu. Na tamním trhu proto založila dceřinou společnost BORCAD DE. Díky přímému zastoupení tam očekává ještě letos nárůst obratu o 50 procent. Severomoravské firmě už teď patří čtvrtina německého trhu s porodními postelemi.

Jantarové nealkoholické pivo začal vyrábět Humpolecký pivovar. Majitel pivovaru Stanislav Bernard tvrdí, že jsou s tímto nápojem první nejen v České republice, ale i v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Bernard: Jantarové pivo

Hospodářský výbor Evropského parlamentu schválil návrh, který počítá se zrušením minimálních spotřebních daní na veškerý alkohol. Podle europoslanců by stačilo, kdyby byla přijata jen určitá nezávazná pravidla, která by jednotlivým členským státům doporučovala, že mají snažit přiblížit svoji hladinu spotřebních daní průměru Evropské unie.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme