Ekonomické informace 12. 5. 2004

Ministerstvo zemědělství už zase musí vysvětlovat pochybení. Tentokrát jde o zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, že organizace podřízené ministerstvu použily peníze určené pro přípravu na členství v Evropské unii v řadě případů i k činnostem, které se vstupem nesouvisely. Národní program přípravy na členství v unii v zemědělství měl v letech 2001 a 2002 schválený rozpočet v celkové sumě jedné miliardy a 39 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina - jaro, lány polí

Krajina - jaro, lány polí | Foto: Jan Rosenauer

Vyčerpalo se přitom jen 889 milionů korun. Ministerstvo nevydalo žádný předpis nebo směrnice, podle kterých by měl program fungovat.

Konsolidační agentura už by se neměla dále zadlužovat. Předpokládá to návrh ministerstva financí, který dnes projedná vláda. Současnou ztrátu agentury chce ministerstvo uhradit vydáním dluhopisů v hodnotě téměř 75 miliard korun. To podle mluvčího ministerstva Radka Němečka bude nejspíš poslední zaplacení dluhů agentury, která zanikne v roce 2007.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Dluhy

Ministerstvo také navrhne vládě, aby finanční trhy kontrolovala v budoucnosti jen jedna instituce namísto dosavadních čtyř. Podle ministerstva jsme příliš malá země na to, abychom si mohli tak rozsáhlý kontrolní aparát dovolit.

Zhruba 11 miliard korun z Evropské unie by mohli získat v příštích třech letech malé a střední podniky, případně obce či kraje. Umožní to dnes vyhlášený Operační program pro průmysl a podnikaní. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinace má 11 částí programu podporovat zejména komplexní rozvoj malého a středního podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Malé a střední podniky

Celní úředníci už mohou bez problémů vykonávat svou práci. Jak Radiožurnál informoval minulý týden, celníci se potýkali s velkými problémy při zavádění nového počítačového programu, který musejí využívat po našem vstupu do Evropské unie. Na zpoždění si stěžovali hlavně dovozci, kteří nemohli vykládat zboží ze skladů. Podle Jiřího Bartáka, mluvčího Generálního ředitelství cel je prý už všechno v pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Barták: Celníci

Ještě do devíti hodin dopoledne mohou případní zájemci podat nabídku České správě letišť na stavbu třídírny zavazadel pro nově budovaný termínál letiště Ruzyně. Mluvčí správy Anna Kovaříková říká, že vítěž výběrového řízení bude vyhlášen nejpozději do dvou měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Kovaříková: Třídírna zavazadel

Americká letecká společnost Delta Air Lines, která je aliančním partnerem ČSA, chce snížit dramaticky platy pilotům. Jen tak se jí podaří předejít tomu, aby musela ohlásit úpadek. Jak zjistil náš severoamerický zpravodaj Miroslav Konvalina, o podobné kroky usilují také ostatní američtí letečtí dopravci.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina: Dalta Air Lines

Americký prezident George Bush uvalil ekonomické sankce na Sýrii kvůli tomu, že údajně podporuje terorismus a že nebrání povstalcům ve vstupu do Iráku. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného poslance amerického Kongresu. Sankce zakazují vývoz amerických produktů do Sýrie s výjimkou potravin a léků, zmrazují účty některých syrských občanů a organizací a omezují bankovní vztahy mezi Spojenými státy a Sýrií.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme