Ekonomické informace 12. 5. 2006

Česká měna včera posunula historické maximum vůči Euru na úroveň 28 korun a 14 haléřů. Přidělala tak starosti exportérům. Automobilka Škoda Auto chce letos výrazně zvýšit výrobu svých vozů v závodu v ukrajinském Solomonovu. Představenstvo elektrárenské společnosti ČEZ navrhuje valné hromadě schválit výplatu dividend ve výši 15 korun na akcii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Česká správa sociálního zabezpečení vydala velice užitečnou publikaci. Přehledným a stručným způsobem provede čtenáře oblastí důchodů, dávek nemocenského pojištění a výběru pojištění. Odpovídá také na nejčastější dotazy obyvatel. Knížečka s názvem Sociální zabezpečení je k mání na všech pracovištích Správy sociálního zabezpečení. Nebo na jejích webových stránkách www. cssz.cz v části "tiskové informace."

Česká měna včera posunula historické maximum vůči Euru na úroveň 28 korun a 14 haléřů. Přidělala tak starosti exportérům. Na druhou stranu to je dobrá zpráva pro ty, kdo se chystají na zahraniční dovolenou a chtějí eura kupovat. Podle odborníků by si ale měli pospíšit, protože za posilováním koruny nestojí žádné nové zásadní ekonomické informace. Podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky se dá očekávat, že v dalších měsících česká měna spíše mírně oslabí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělka: Česká měna

Automobilka Škoda Auto chce letos výrazně zvýšit výrobu svých vozů v závodu v ukrajinském Solomonovu. Zatímco loni zde smontovala skoro 10 tisíc automobilů, letos by se měl díky novému systému montáže objem výroby zvýšit na 16 tisíc. V dalších letech chce firma rozšiřit montáž do dalších zemí - říká mluvčí Škodovky Roman Meliška.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Meliška: Montáž

Představenstvo elektrárenské společnosti ČEZ navrhuje valné hromadě schválit výplatu dividend ve výši 15 korun na akcii. Znamená to, že by firma na dividendách vyplatila 8 miliard 900 milionů korun. Největším akcionářem je stát - drží 68 procent akcií. Vláda počítá s tím, že ze získaných peněz použije dvě miliardy korun na krytí části povodňových škod. Další tři "povodňové" miliardy by do rozpočtu měly přitéct z firmy Osinek. Ministerstvo průmyslu už oznámilo, že s navrhovanou výší dividend ČEZu souhlasí. Bez záměru vlády, částečně hradit likvidaci škod po velké vodě ze zisku společnosti, by dividenda ČEZu činila pouze deset korun.

Pražská burza po několikaletém růstu ztrácí dech. Analytici se schodují v tom, že doby, kdy české akcie vydělávaly ročně desítky procent jsou nenávratně pryč. Portfolio manažer Radek Létal z společnosti A and CE odhaduje vývoj pražské burzy v letošním roce na maximálně 15 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Létal: Burza

Německá ekonomika - málo, ale přeci jen - překonala období stagnace. V prvním letošním čtvrtletí vykázala růst v hodnotě čtyř desetin procenta. Náš berlínský zpravodaj Jiří Hošek dodává, že je méně, než prorokovali analytici.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek: Konec stagnace?

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme