Ekonomické informace 12. 6. 2002

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ posílily v reakci na včerejší valnou hropmadu o pět a čtvrt procenta. Od prvního července chce ministerstvo průmyslu zavést takzvané automatické licence na dovoz vybraných ocelářských výrobků. Pěstitelé cukrovky budou mít lépe zajištěný odbyt své produkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ posílily o pět a čtvrt procenta. Reagovaly tak na rozhodnutí valné hromady, podle kterého ČEZ prodá do rukou státu 66 procent akcií přenosové soustavy a koupí státní podíly v osmi distribučních firmách. Fondu národního majetku transakci podmínil vypracováním druhého ocenění 51 procent akcií přenosové soustavy. Akcionáři také rozhodli o výplatě dividend. ČEZ na ně uvolní asi 23 procent čistého zisku, tedy miliardu a 480 milionů korun. Jak potvrdil mluvčí společnsoti Ladislav Kříž, na jednu akcii připadne výplata dividendy ve výši 2,50 Kč.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Výplata dividend

Od prvního července chce ministerstvo průmyslu zavést takzvané automatické licence na dovoz vybraných ocelářských výrobků. Jeho záměr dnes posoudí vláda. Podle Jana Brandejse z tiskového odboru ministerstva se zatím nejedná o žádné omezení dovozu, ale pouze o reakci na ochranářská opatření přijatá Spojenými státy, Evropskou unií a Maďarskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Brandejs: Licence na dovoz oceli

Pěstitelé cukrovky budou mít lépe zajištěný odbyt své produkce. Pomoc jim podle mluvčího ministerstva zemědělství Pavla Kováře přinese změna takzvaného cukerného pořádku, který určuje jaké množství cukru smějí jednotlivé cukrovary vyrobit. Návrh ministerstva dnes projedná vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kovář: Změna cukerného pořádku

Přes 72 miliónů korun vynesla nedobrovolná dražba majetku zadlužené Rokytnice nad Jizerou. Výtěžek ale nepokryje ani pětinu ze 400 miliónového obecního dluhu. Na prodej je proto ještě lanovka na Lysou horu - zájem o ní má Spartak Rokytnice a konsolidační agentura s jejím prodejem zatím souhlasí. Čistírnu odpadních vod, na kterou si Rokytnice peníze také půjčila, ale město podle místostarosty Miloše Hanče neprodá.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hanč: Rokytnice čističku neprodá

Evropská komise udělí osmi rakouským bankám pokutu 124 miliónu eur za to, že uzavřely kartelovou dohodu. Banky se podle EK pravidelně scházely v rámci takzvaného Lombardního klubu, kde společně stanovovaly poplatky za své služby. Jednou z pokutovaných bank je také vlastník České spořitelny, Erste Bank.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme