Ekonomické informace 12. 7. 2001

Hovoříme o odkladu privatizace energetických a plynárenských podniků a o zájemcích o kopřivnickou Tatru. Všímáme si také razie orgánů Evropské unie u devíti mobilních operátorů v Británii a Německu. Důvod? Podezření z kartelových dohod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Privatizace energetických a plynárenských podniků se odkládá. Fond národního majetku totiž zrušil soutěže k výběru privatizačních poradců. Podle mluvčí Jany Víškové se tak fond rozhodl v souladu se zákonem poté, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výsledek obou soutěží a vrátil celý proces do fáze posouzení a hodnocení nabídek.

Ministerstvo průmyslu navrhuje společně s ministerstvem financí vládě, aby nevypisovala další výběrové řízení, ale aby poradce pro privatizaci energetik vybrala tak, že osloví jedinou firmu.

Lovochemie získala investiční pobídky pro výstavbu nové jednotky na výrobu kyseliny dusičné v Lovosicích. A to za 1 miliardu 24 milionů korun. Nová jednotka by měla denně vyrábět 900 tun 100procentní kyseliny.

O koupi kopřivnické automobilky Tatra usilují dvě americké firmy, které Odienu předložily své nabídky. Společnost ODIEN, pověřená revitalizací Tatry, předloží do konce července Konsolidační bance doporučení ve formě návrhu na prodej. O novém vlastníkovi bude nakonec rozhodovat vláda, která se musí vyjádřit do 60 dnů. Kdo konkrétně chce Tatru koupit, to ví Ivo Čelechovský.

Okula Nýrsko založila společně s francouzskou společností Actipack novou firmu. Jak říká Jana Mertová, nová závod začne v Nýrsku na Klatovsku vyrábět plastové lahve a obaly pro potravinářský a farmaceutický průmysl už příští měsíc.

Od dnešního dne bude Česká národní banka úročit povinné minimální rezervy, které si u ní musí držet komerční banky. Zůstatky budou úročeny aktuální repo sazbou.

Na úřadu vlády dnes podepíší Société Générale a Fond národního majetku smlouvu o koupi akcií Komerční banky. Její generální ředitel Radovan Vávra bude odpovídat na otázky Radiožurnálu dnes v sedm hodin 50 minut.

Orgány Evropské komise zahájily vyšetřování 11 režimů úlev z firemních daní v osmi zemích Evropské unie. Chtějí zjistit, zda nejde o nezákonnou vládní pomoc.

Úředníci Evropské komise podnikli razie u devíti operátorů mobilních telefonních služeb v Británii a Německu. Komise po dvouletém pozorování zveřejnila podezření, že tyto firmy vzájemně uzavřely tajné cenové dohody. Více náž Bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme