Ekonomické informace 12. 7. 2006

Zemědělci letos sklidí méně obilí než loni. Inflace v červnu podle odhadů klesla pod tříprocentní hranici. Nová přísnější pravidla pro jízdu na silnicích zřejmě zvýší zájem o nealkoholická piva. Jeho výrobě se věnuje čím dál víc domácích pivovarů. Moravské naftové doly chtějí v následujících pěti letech zvýšit těžbu ropy a plynu na desetinásobek. Součástí expanze je vstup na jemenský trh. Evropská komise vyměří americké společnosti Microsoft zřejmě mírnější trest, než dosud avizovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství

Zemědělství | Foto: Marie Matúšů

Zemědělci letos sklidí méně obilí než loni. Podle odhadů Českého statistického úřadu to bude 6 milionů 300 tisíc tun, to je snížení o 9 procent. Důvody vysvětluje zemědělský analytik Petr Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Důvody snížení sklizně obilí

Inflace v červnu podle odhadů klesla pod tříprocentní hranici. Analytici ji očekávají na úrovni 2,8 procenta, zatímco v květnu byla podle nich na svém letošním vrcholu. Žádné změny proti květnu nečekají ekonomové u nezaměstnanosti, která by měla zůstat pod 8 procenty. Soudí tak i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Nezaměstnanost by měla zůstat pod 8 procenty

Oficiální údaje k nezaměstnanosti dnes zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí a k inflaci Český statistický úřad.

Nová přísnější pravidla pro jízdu na silnicích zřejmě zvýší zájem o nealkoholická piva. Jeho výrobě se věnuje čím dál víc domácích pivovarů. Dnes představuje přibližně jedno procento z celkové produkce piva v tuzemsku. Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý odhaduje, že výroba piva s minimálním obsahem alkoholu by se mohla příští rok dostat na trojnásobek loňského objemu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veselý: Výroba nealkoholického piva poroste

Moravské naftové doly chtějí v následujících pěti letech zvýšit těžbu ropy a plynu na desetinásobek. Součástí expanze je vstup na jemenský trh. Podrobnosti dodává Dan Plovajko, mluvčí finanční skupiny K&K Capital Group, která tuzemskou těžební společnost ovládá.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Plovajko: Moravské naftové doly vstoupí na jemenský trh

Evropská komise vyměří americké společnosti Microsoft zřejmě mírnější trest, než dosud avizovala. Podle agentury Reuters se pokuta bude pohybovat od 200 do 300 milionů eur. Microsoft bude muset svou obchodní politiku uvést do souladu s požadavky komise nejpozději do 31. července. Pokud ne, přijdou další sankce.

Evropská komise tak trestá Microsoft za zneužívání dominantního postavení na trhu. Firma neposkytla podrobné informace o svém softwaru, aby na počítačích s operačním systémem Windows mohly bez problémů fungovat i výrobky jejích konkurentů.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme