Ekonomické informace 12. 8. 2002

Velká voda způsobila v uplynulých dnech škody nejméně za miliardu korun. Kromě obyvatel, jejichž domy a pozemky jsou poškozeny, sčítají ztráty i podniky. Na špatnou úrodu si ale stěžují zemědělci i v oblastech, nepoškozených velkou vodou. Například na Pardubicku tak nízké výnosy jako letos, prý nepamatují už několik let. Místo 50 až 60 metráků obilí na hektar, letos sklízí jen 40 - někde dokonce jen 20 metráků z hektaru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy

záplavy | Foto: David Veis | Zdroj: ČTK

Velká voda způsobila v uplynulých dnech škody nejméně za miliardu korun. Kromě obyvatel, jejichž domy a pozemky jsou poškozeny, sčítají ztráty i podniky. A to nejen ty zatopené, jako třeba jihočeský pivovar Samson. Opravit bude třeba i silnice, mosty a železniční trati. České Dráhy - podle svého mluvčího Petra Šťáhlavského - zatím rozsah škod jen odhadují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Šťáhlavský: Škody se jen odhadují

Velké ztráty mají i zemědělci. O sumarizaci se pokusilo ministerstvo zemělství. Hugo Roldan z jeho tiskového odboru ale soudí, že na celkovém výsledku žní v republice se zničená úroda z jižních Čech výrazně neprojeví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hugo Roldan o ztrátách zemědělců

Na špatnou úrodu si ale stěžují zemědělci i v oblastech, nepoškozených velkou vodou. Například na Pardubicku tak nízké výnosy jako letos, prý nepamatují už několik let. Místo 50 až 60 metráků obilí na hektar, letos sklízí jen 40 - někde dokonce jen 20 metráků z hektaru. Rolníkům vadí i nízké výkupní ceny.

Podle zemědělské agentury v Uherském Hradišti připraví nízké výkupní ceny tamní zemědělce na letošních tržbách o více než 100 milionů korun. Například ječmen se letos vykupuje o 500 korun laciněji než loni. Podle ředitele Agrární komory v Kroměříži - Jaroslava Kolaříka - je to tím, že stát loni žádné obilí nevykupoval a nevyvezl, takže je ho přebytek, a to snižuje ceny.

Pro spotřebitele ale zdražilo vepřové maso. Za poslední dva týdny se jeho cena zvýšila téměř o 3 koruny a v příštích dnech se ceny vepřového masa budou i nadále zvedat. Tvrdí to předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Steinhauser o zdražení masa

Akcionáři České rafinérské, Unipetrol a seskupení IOC, se dohodli, že do doby, než se rafinérie stane pouze přepracovacím zařízením, ponechají současného generálního ředitele a předsedu představenstva rafinérské Ivana Ottise v čele firmy. Závazná smlouva o změně by měla být podepsána do konce roku.

Česká spořitelna dnes začíná vyplácet dividendy. Je to poprvé od roku 1997. Jak říká mluvčí spořitelny Věra Čarná, nárok na dividendy má všech 9000 akcionářů, kteří drželi akcie banky ke 22. květnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Čarná o výplatě dividend

Akcie České spořitelny na našem kapitálovém trhu nahradí akcie Erste.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme