Ekonomické informace 12. 8. 2003

Řada ministrů není spokojena s přídělem peněz pro svůj resort na příští rok a požaduje miliardy korun navíc. Dodatečné požadavky byly vyčísleny na více než 16 miliard korun. Zhruba polovinu z této částky žádá Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

padesátikoruna

padesátikoruna | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

K. Prejdová: Finance

... říká mluvčí resortu Kateřina Prejdová a dodává, že ministerstvo financí prý také nadhodnocuje průměrnou mzdu a počet plátců.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Prejdová: Finance 2

Další významné navýšení, skoro 3 miliardy žádá resort dopravy a a to zejména na úhradu ztrát Českých drah. Ministerstvo školství si představuje skoro o tři a půl miliardy víc - polovina z toho má jít na vysoké školství.

Nejnovější údaje o platební bilanci dnes zveřejní ČNB. Experti očekávají spíš deficitní výsledek ale pochybují o výraznějším vlivu na kurs koruny.

Koncem října zmizí z oběhu desetníky a dvacetníky. Někteří ekonomové varují, že to povede k růstu cen, který zaznamenaly některé země po zavedení eura. CB však podle své mluvčí Alice Frišaufové sestavila analýzu, která o dramatickém vlivu nesvědčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Drobné mince

Pěstitelé na severu Čech přijdou kvůli špatné úrodě o 700 mil. Kč. Ve srovnání s dopadem loňských povodní je to téměř pětinásobek. V případě pšenice už ústecká agrární komora mluví o neopodstatněně nízké výkupní ceně. Vyčkat s prodejem obilí se proto podle zemědělců začíná vyplácet. Podstatné zvýšení cen potravin však ekonomové zatím nepředpovídají.

Extrémně teplé léto urychlilo žně u našich východních sousedů. Zemědělci ale s letošní úrodou obilovin nejsou spokojeni. Nižší výnosy způsobují, že ztráty začínají slovenští rolníci počítat v miliardách. Zpravodajka Radiožurnálu v Bratislave Renata Havranová dodává, že vláda sice už slíbila pomoc, ale nedokázala zatím upřesnit, jak bude vypadat.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Havranová: Horka

Ceny ropy vystoupily na nejvýšší hodnotu od začátku války v Iráku. Způsobily to obavy o čerstvé dodávky z této země a velké nákupy investičních fondů. Přetrvávají obavy z teroristických útoků na irácké rafinerie a ropovody.

Milan Kopp, Martin Mrázek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme