Ekonomické informace 12. 9. 2002

Český telekomunikační úřad zakázal Telecomu zavést od října nové internetové tarify. Vývoz českého zboží do zemí Evropské unie klesl za posledních sedm měsíců o tři procenta. Kladenské energetické centrum výrazně změnilo vlastnickou strukturu. Evropská komise chce zvýšit povinné zásoby ropy v zemích EU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Český telekomunikační úřad zakázal Telecomu zavést od října nové internetové tarify. Předseda úřadu David Stádník řekl, že Telecom nedodržel postupy, které mu ukládá telekomunikační zákon ve vztahu k zákazníkům. Nový model účtování telefonického připojení k internetu poskytovatelé a operátoři označili za diskriminační s tím, že povede k růstu cen a potlačení konkurence. Mluvčí Telecomu Vladan Crha označil rozhodnutí úřadu za překvapivé, ale k podrobnostem se zatím nechtěl vyjádřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Nové internetové tarify

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil prodej petrochemického holdingu Unipetrol společnosti Agrofert. Stanovil při tom však několik podmínek, které se týkají trhu výroby průmyslových hnojiv. Agrofert by tak měl do konce září zaplatit za koncern dohodnutou částku zhruba 11 miliard korun, majitel Andrej Babiš ale bezprostředně po srpnových záplavách oznámil, že hodlá tuto cenu srazit.

Vývoz českého zboží do zemí Evropské unie klesl za posledních sedm měsíců o tři procenta. Dovoz se však propadl dokonce o 8,5 procenta, takže se zvýšil přebytek obchodní bilance na 34 miliard korun. Podle ředitele vládní agentury Czechtrade Martina Tlapy byl pokles exportu způsoben silným kursem koruny a nízkou ekonomickou výkonností eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Obchodní bilance s EU

Ostravská Nová huť odkoupila od společnosti Vítkovice akcie Vysokých pecí Ostrava za 24 miliónu korun. Důvodem je restrukturalizace firmy, v jejímž rámci se počítá se začleněním pecí do Nové huti. Tím se má posílit provozní kapitál ostravské huti a vytvoří se předpoklady pro vyšší efektivitu. Úspory za správu a údržbu odhaduje vedení NH na 100 miliónů korun ročně.

Kladenské energetické centrum výrazně změnilo vlastnickou strukturu. Novým vlastníkem bezmála 45procentního podílu elektrárny s třetinovým výkonem temelínského komplexu se nově stala švýcarská energetická společnost Atel. Jak dodává náš spolupracovník Radiožurnálu Ladislav Pavlík, změna vlastníka nastala v době, kdy energetické centrum jedná o plnění dva roky kolaudačních podmínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pavlík: Změna vlastníka KEC

Evropská komise chce zvýšit povinné zásoby ropy v zemích EU. Informuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Povinné zásoby ropy v EU

Cena ropy v Londýně včera klesla o devět centů na 28 a půl dolaru za barel. Drží se tak těsně pod ročním maximem v důsledku nervozity z možného útoku Spojených států na Irák.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme