Ekonomické informace 12. 9. 2003

Senát neschválil zákon o spotřebních daních, který má zvýšit ceny pohonných hmot, cigaret a tvrdého alkoholu. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce do České republiky přilákat zahraniční pracovní síly. V Německu nabízí internet ochranu pře neplatiči. Kadaň získá investici v řádu stovek milionů korun. Letos se urodilo nebývale hodně švestek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Senát neschválil zákon o spotřebních daních, který má zvýšit ceny pohonných hmot, cigaret a tvrdého alkoholu. Senátoři chtějí hlavně menší daně u motorové nafty, tak jak nám to umožňuje minimální limit Evropské unie. Na oslavování to ale není. S největší pravděpodobností sněmovna vrácený zákon přehlasuje. K původní podobě mu zřejmě pomohou oproti svým senátním kolegům mnohem disciplinovanější unionističtí poslanci vládní koalice.

V České republice je stále více lidí pod hranicí životního minima. Zatímco před pěti lety to byla dvě procenta všech domácností, předloni už byla tři a půl procenta domácností pod hranicí chudoby. Většinou jde o lidi bez práce. A vzhledem k tomu, že nezaměstnanost roste, přibývá i těch, kdo musí ročně vystačit s 28 tisícovkami na osobu. Více než polovinu financí přitom dostávají od státu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce do České republiky přilákat zahraniční pracovní síly. Projekt legálního přistěhovalectví je zaměřen na kvalifikované pracovníky z Bulharska, Chorvatska a z Kazachstánu. Pokud o jejich profesi bude zájem, mohou získat trvalý pobyt už za dva a půl roku. Normálně se čeká nejméně 10 let. Michal Meduna z ministerstva práce ujišťuje, že v našich občanech nemusí projekt vzbuzovat obavy o to, že přijdou o práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Meduna: Projekt legální imigrace

Narazit na neplatiče bývá hlavně pro menší podniky osudné. Ochranu teď nabízí internet. Neplatiče lze jeho pomocí objevit i u našich západních sousedů. Německo totiž otevřelo internetové stránky, které zveřejňují insolventní firmy. Jak říká Josef Němeček z agentury CzechTrade, v současné době jsou zpracovány databáze ze spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko, Sársko a z Hamburku. Od září je rovněž dostupný seznam z Porýní-Falcka.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Němeček: Němečtí neplatiči na internetu

Seznam insolventních německých firem naleznete na adresách www.insolvenzen.nrw.de, www.insolvenzen.hamburg.de, www.insolvenzbekanntmachungen.de.

Česká republika vyhrála arbitráž ve sporu s britským podnikatelem Williamem Nagelem. Ten český stát žaloval kvůli postupu při udělování mobilních licencí a požadoval 30 milionů dolarů, tedy téměř 900 milionů korun. Arbitráž ve Stockholmu rozhodla, že Nagel musí zaplatit 90 procent nákladů na arbitrážní řízení.

Severočeská Kadaň získá investici v řádu stovek milionů korun. Nová továrna na výrobu výměníků tepla pro automobily dá práci dvěma stům místních obyvatel. Podle Jany Víškové z agentury CzechInvest si nadnárodní korporace Dejna vybrala Českou republiku kvůli tomu, že je zde kvalifikovaná pracovní síla a blízkosti hlavních trhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice míří do Kadaně

Letos se urodilo nebývale hodně švestek. A pro výrobu slivovice je dobře, že jsou velice sladké. Výrobci slivovice teď mají plné ruce práce. Úrodu už zpracovává mimo jiné i firma Rudolf Jelínek. Její výrobní ředitel Jiří Koňařík má ale trochu starosti, protože všechny odrůdy švestek dozrávaly téměř ve stejný čas.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Koňařík: Letošní úroda švestek

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme